Külföldi kiküldetés napidíjának elszámolása – A leggyakoribb bérszámfejtési hibák 1.

Talán az egyik legtipikusabb bérszámfejtési hiba a külföldi kiküldetés napidíjával kapcsolatban, hogy az adómentes rész nem a jogszabályoknak megfelelően kerül megállapításra.

Egyrészt az Szja tv. (3.sz. melléklet II.7 pontja), másrészt a 285/2011-es kormányrendelet szabályozza a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó napidíj adóköteles és adómentes részének számítását.

https://youtube.com/watch?v=dLMx7dmxDe8%3Fenablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%3A

MIK A LEGFŐBB SZABÁLYOK A KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉS NAPIDÍJÁNAK ADÓMENTES HATÁRAIT ILLETŐEN?

1. Napi 60 eurónak megfelelő forintösszeg a nemzetközi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott, külföldi kiküldetés (külszolgálat) címén bevételt szerző magánszemélynél, kizárólag az e tevékenysége tekintetében. Ennek feltétele, hogy a magánszemély az említett kormányrendeletben foglaltak alapján kizárólag a gépjármű külföldön történő üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódó és számlával, más bizonylattal igazolt költségek elszámolására jogosult, és ezt az elszámolási módszert alkalmazza.

2. Minden más esetben a külföldi kiküldetésre tekintettel kifizetett összeg 30 %-át, de legfeljebb a kormányrendelet szerint naponta elszámolható összeget, azaz legfeljebb 15 eurónak megfelelő forintösszeget lehet költségként igazolás nélkül figyelembe venni.

AKKOR MOST A 15 EURÓ VAGY A KIFIZETETT ÖSSZEG 30%-A LESZ ADÓMENTES? – GYAKORLATI PÉLDA

Sokan félreértelmezik, hogy a 15 euró vagy a kifizetett összeg 30%-a lesz-e adómentes. Első lépésben meg kell vizsgálni, hogy a kifizetett napidíj 30%-a több vagy kevesebb mint 15 euró, és amennyiben kevesebb, akkor csak a jövedelem 30%-a adómentes (költségként igazolás nélkül elszámolható), ezen felüli rész már adóköteles jövedelem. Amennyiben a napidíj 30%-a eléri vagy meghaladja a 15 eurót, akkor viszont maximum 15 eurónak megelelő forint összeg számolható el adómentesen.

Külföldi kiküldetés napi díja -gyakorlati példák

EGYÉB HASZNOS TIPPEK ÉS TANÁCSOK A KIKÜLDETÉSI NAPIDÍJ HELYES BÉRSZÁMFEJTÉSÉHEZ

A napidíj adómentes részének megállapításához fontos, hogy a kiküldetés időtartama is megfelelően kerüljön megállapításra, illetve nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az adóhatóság felé történő havi adatszolgáltatásban is megfelelő soron szerepeltetnünk kell az adóköteles és költségként elszámolható napidíjat. Érdemes meggyőződnünk arról, hogy fentiek szerint helyesen történik-e a napidíj – kiküldetés kezelése, beállítása, hogy ne keletkezzen adóhátralék és elkerüljük a későbbi önellenőrzéseket.

Reméljük hasznosnak találja összefoglalónkat. A sorozat következő részében a munkabérből történő levonás szabályairól írtunk

 További bérszámfejtéssel kapcsolatos szakmai cikkeinket olvassa el itt!

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom