Törvénybe iktatják a veszélyhelyzeti szja-szabályokat

A T/4243. számú adótörvény-módosítási javaslattal számos háborús veszélyhelyzettel kapcsolatos, kormányrendeletben szabályozott előírás átkerül a személyi jövedelemadó törvénybe 2023. augusztus 1-től.

  • Családi kedvezmény: Ha tartósan beteg, vagy súlyos fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartottról gondoskodik a magánszemély, akkor emelt összegű családi kedvezmény vehető igénybe. A kedvezmény mértéke kedvezményezett eltartottként és jogosultsági hónaponként az alap kedvezményen felül plusz 66 670 forint (tehát egy kedvezményezett eltartott esetén nettó 10 000 forint helyett 20 000 forint).
  • 30 év alatti anyák személyi jövedelemadó kedvezménye: Az a gyermeket vállaló nő jogosult, akinek a családi kedvezményre való jogosultsága magzatára, vér vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a 30. életéve betöltését megelőző napig megnyílik. A kedvezmény mértéke a KSH által előző év júliusában közzétett teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset, idén 499 952 forint. A kedvezmény legkorábban a fiatal anya 25. életéve betöltésének hónapjában, legkésőbb abban a hónapban, melyben betölti a 30. életévét vehető igénybe.
  • Munkába járás költségtérítése: véglegesen bekerül az adómentesen adható munkába járás költségtérítése legfeljebb 30 Ft/km összegig.
  • Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszűnésével összefüggésben: módosítja a megszűnt ’zsebek’ miatti értékhatárokra vonatkozó egyes meghatározott juttatásként adóköteles előírásokat, így az adókötelezettség csak a rekreációs keretösszeghez igazodik.

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom