Külföldi állampolgárok foglalkoztatása esetén a munkáltató kötelezettségei 2.rész

Külföldi állampolgárok foglalkoztatása esetén a munkáltató kötelezettségei

 1. rész

Harmadik ország állampolgárai esetében

Bejelentési kötelezettségek:

1, Munkavállalási és tartózkodási engedély igényléshez-munkaerő igénybejelentés

Nem EU tagország (harmadik ország) állampolgárainak foglalkoztatása Magyarországon engedélyköteles. Alkalmazásukhoz munkavállalási engedélyre van szükség, amelyet összevont kérelmezési eljárás keretein belül igényelhetünk, amennyiben a munkavállaló foglalkoztatás céljából 180 napon belül 90 napot meghaladóan tartózkodik Magyarországon.

Engedélyköteles a foglalkoztatás akkor is, ha harmadik ország állampolgára foglalkoztatás céljából 180 napon belül 90 napot meg nem haladóan Magyarországon tartózkodik. Speciális esetekben (szerb és ukrán munkavállalók hiányszakmában való alkalmazásakor) az engedély megigénylése nem összevont kérelmezési eljárás keretén belül történik.

A foglakoztatónak a fenti esetekben az engedély igénylésekor munkaerő igénybejelentési kötelezettsége van, ennek benyújtásáról szóló igazolást, a harmadik ország állampolgárának részére biztosítani kell, mivel azt be kell nyújtania az összevont kérelmezési eljárás során.

Az összevont kérelmezési eljárás indítható:

 • külföldön, magyar külképviseleten
 • belföldön a szálláshely szerint illetékes idegenrendészeti igazgatóságon

2, Bejelentési kötelezettség az elkészült munkavállalási és tartózkodási engedély kiadásakor:

foglakoztatónak további bejelentési kötelezettsége van az Idegenrendészeti hatóság felé az alábbi eseteketben:

 • harmadik országból származó munkavállaló foglalkoztatásának megkezdéséről (a munkavállalási és tartózkodási célú engedély átvételétől számított 5 napon belül)
 • harmadik országból származó munkavállaló az engedélyezett foglalkozásának meghiúsulásáról (a munkavállalási és tartózkodási célú engedély átvételétől számított 5 napon belül)
 • harmadik országból származó munkavállaló foglalkoztatása a munkavállalási engedély vagy az összevont engedély érvényességi idején belül megszűnik
 • harmadik országból származó munkavállaló, aki az Európai Unió tagállamai között áthelyezési célú tartózkodási engedéllyel rendelkezik, és 90 napot meg nem haladó tervezett időtartamig vállalaton belüli áthelyezés keretén belül Magyarországon kerül foglalkoztatásra.

Bejelentés során az alábbi adatok megadása kötelező:

 • munkáltató adatai
 • harmadik országból származó munkavállaló személyes adatai
 • tartózkodási engedély száma
 • munkaviszony adatai

90 napot meg nem haladó vállalaton belüli áthelyezés esetében magyarországi munkavégzés esetén:

 • munkavállaló adatai
 • vállalaton belüli áthelyezés keretében végzett munka tervezett időtartamát
 • munkáltató adatai

3, Ellenőrzési kötelezettség:

A foglalkoztató köteles ellenőrizni legkésőbb a harmadik országból származó munkavállaló első munkanapján, hogy a munkaválló rendelkezik-e érvényes tartózkodási engedéllyel, vagy más egyéb érvényes tartózkodásra jogosító ill. munkavállalási engedéllyel.

4, Megőrzési kötelezettség:

A foglakoztatónak kötelessége a foglalkoztatás teljes ideje alatt a harmadik országból származó munkavállaló által bemutatott érvényes tartózkodási engedély, egyéb tartózkodásra jogosító engedély és munkavállalási engedély másolatainak megőrzése.

5, Harmadik ország állampolgárának engedélymentes foglalkoztatása, bejelentési kötelezettség mellett:

Bizonyos esetekben harmadik ország állampolgárai külön munkavállalási engedély nélkül, de bejelentési kötelezettség mellett foglalkoztathatóak. Ezeket az eseteket a 445/2013 (IX.28) Kormányrendelet 15§-a részletezi.

Ezen felül az ukrán és szerb állampolgárságú munkavállalók foglalkoztatása a miniszteri rendeletben megállapított hiányszakmákban történő foglalkoztatása esetében is engedélymentes.

Fontos, hogy a tanulmányi célú tartózkodási engedéllyel foglalkoztatott harmadik országból származó munkavállaló esetében sincs szükség munkavállalási engedélyre, foglalkoztatása azonban meghatározott feltételek mellett bejelentés köteles.

A munkáltató bejelentési kötelezettségei a fenti eseteken felül megegyeznek az EU tagország állampolgárainak foglalkoztatása során teljesítendő adatszolgáltatási és megőrzési feladatokkal.

Ezen kötelezettségekről korábbi blog bejegyzésünkben írtunk, amelyet az alábbi linken érhetnek el:

Külföldi állampolgárok foglalkoztatása esetén a munkáltató kötelezettségei 1. rész – BPiON

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom