Közeleg az áfa-bevallási tervezetek bevezetésének ideje

A korábban kihirdetett kommunikáció szerint az adóalanyok már 2021. július 1-től élhettek volna a NAV által készített áfa-bevallási tervezetek használatával, viszont a 2021. július 16-án kihirdetett 429/2021. számú Korm. rendelet alapján az első bevallás tervezetek csak későbbi időpontban lesznek elérhetőek.

VAT billentyű

A kormányrendelet szerint ezekre az új határidőkre számíthatunk:

  • az első áfabevallás tervezetek a 2021. október 1-vel kezdődő időszakról készülnek
  • amennyiben 2021-re vonatkozóan 2021. október 1-e után változik az adóalany bevallási gyakorisága, a január 1-vel kezdődő adómegállapítási időszakra vonatkozóan kapja meg az első bevallás tervezetét

2022. február 1-jét is magában foglaló bevallási tervezetekben már megtalálható lesz az önadózói engedéllyel rendelkező adóalany esetén a termékimport után fizetendő adó és a termék importhoz kapcsolódó, előzetesen felszámított adó.

A költségvetési támogatások elszámolására először majd a 2022. április 1-jét magában foglaló adóbevallási időszakban lesz lehetőség.

A 2022. július 1-jét magába foglaló adómegállapítási időszakra teljesíthető először az eÁfa-bevallás elfogadásával a bevallási kötelezettség, amennyiben az adózó:

  • állatbetegség okán járványügyi intézkedés miatt fizetési halasztást kér,
  • nyilatkozik személygépkocsi Közösségen belüli beszerzéséről vagy importjárók,
  • más Közösségi tagállamba új közlekedési eszközt értékesítés,
  • nyilatkozik fordított adózás alá tartozó ügyletekről az Áfa tv. 6/A. számú melléklete szerint termékek és a 6/B. számú melléklet szerinti egyes fémipari termékek tekintetében.

Fontos kiemelni, hogy a 2022. július 1-jét megelőző időpontot magában foglaló adómegállapítási időszakról benyújtott e-bevallásában szereplő adóalapot és adót csak az erre a célra rendszeresített nyomtatványon helyesbítheti majd önellenőrzéssel.

És hogy mire kell figyelni a NAV áfa-bevallásainak ellenőrzésekor? Érdemes elolvasni korábbi blogunkat: Élesednek a NAV ÁFA-bevallási tervezetek – Könyvelő nélkül továbbra se fog menni!

Szívesen olvasna még könyvelés és adózás témában? Ajánljuk figyelmébe korábbi cikkeinket!

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom