A NAV 3.0 és elődjei története igen szövevényes volt az elmúlt években, azonban idén január óta már teljeskörű adatszolgáltatási kötelezettsége van a cégeknek. Ennek részleteiről korábbi blogunkban olvashat.

A 2018 óta folyamatosan bővülő NAV online adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztésének következő állomása az áfa-bevallás. 2021. júliusától az szja-bevallásokhoz hasonlóan, a NAV már az áfa-bevallás tervezeteket is „elkészíti helyettünk”.

Azt gondolhatnánk, hogy ezzel egyszerűsödik az adózási szakemberek feladata. De valóban így van? Cikkünkben összeszedtük azokat a tényezőket, amelyeket a NAV nem vesz vagy nem is tud figyelembe venni az áfa-bevallás tervezet elkészítésekor, így mindenképp szükség lesz az ellenőrzésre.

hibát radírozó ceruza

Mire kell figyelni a NAV ÁFA-bevallási tervezeteinek ellenőrzésekor?

  1. Az áfalevonási jog korlátai

A NAV által készített tervezet tartalmazhat olyan számlákat, amelyeket az eladó az adatszolgáltatás keretében bejelentett, de valójában nem vállalkozási célt szolgálnak, vagy az Áfa tv. 124.§.-a szerinti korlátozások alá esnek, így a számlák áfa tartalma nem vonható le részben vagy teljes mértékben.

A levonási joggal kapcsolatban továbbá az a probléma is előfordulhat, hogy a NAV a kiállított számla teljes áfa összegét levonásba helyezi, mert nem esik az Áfa törvény szerinti levonási korlátozások alá, mert nem ismeri a cég egyedi körülményeit, így például egy személygépkocsiba tankolt dízel üzemanyag számla áfa tartalmát levonhatóként mutatja ki, annak ellenére, hogy ez levonási jog korlátozás alá esne.

Az adólevonási joggal kapcsolatban szintén eltérést okozhat az e-bevallási tervezet és a bevallás közt az az eset, amikor a vállalkozásnak van adóköteles és adómentes tevékenysége is, és egyértelműen el tudja különíteni a beszerzésekben az ezekhez kapcsolódó számlákat, vagy nem tudja elkülöníteni és a beszerzésekhez kapcsolódó áfa csak részben helyezhető levonásba, és arányosítás szükséges.

  1. A NAV tervezetben nem szereplő adatok

A pénztárgépekkel kiállított számlák még nem tartoznak a NAV adatszolgáltatási kötelezettség alá, tehát ezek az eladó oldalán nem kerülnek be a NAV rendszerébe, így befogadói oldalon sem tudnak bekerülni a bevallás tervezetbe, miközben előfordulhat, hogy áfa tartalmuk levonásba helyezhető.

  1. Külföldre kiállított és onnan befogadott számlák

Az Európai Unión belülre és azon kívülre irányuló ügyletek elszámolásai is megjelennek a tervezetben, ugyanakkor a külföldről beszerzett termékekről / igénybe vett szolgáltatásokról nincs az adóhivatalnak információja. Tehát ezek a tételek nem kerülnek be a bevallás-tervezetbe sem, és a közösségi ügyletekről továbbra is szükséges összesítő bevallást készíteni, ezen számlák adminisztrációja nem csökken.

Ha nem vagyunk elég figyelmesek… – Jogkövetkezmények és büntetés

Ha a NAV által készített bevallás tervezetet gondolkodás és kellően körültekintő ellenőrzés nélkül aláírjuk, számolnunk kell az esetleges későbbi ellenőrzés során felmerülő jogkövetkezményekkel. A rendszer nagy valószínűséggel nem fogja tudni kiszűrni a lejelentett számlák közül, hogy az áfa-bevallás szempontjából melyek relevánsak, melyek nem, így előfordulhat, hogy egy számla áfa tartalma jogalap nélkül kerül levonásba, és adóhiány keletkezik.

A vállalkozások adminisztrációs kötelezettsége

Bár a NAV a rendelkezésre álló adatok alapján elkészíti a bevallás tervezetet, arról nem szabad megfeledkeznünk, hogy a Számviteli törvény előírásainak továbbra is meg kell felelni, a számlákat továbbra is könyvelni kell, és biztosítani szükséges a könyvelés és a bevallás egyezőségét. Azzal, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség miatt lényegesen több adat kerül a NAV-hoz, sajnos nem csökken az áfafizetéssel kapcsolatos ügyintézés, az adóhatóság által elkészített bevallás tervezetet tételesen ellenőrizni szükséges, a hibáit benyújtás előtt javítani kell.

Tehát jelen állás szerint a NAV által készített bevallás tervezet sajnos még nem megoldás lesz az adminisztráció könnyítésére, sokkal inkább egy új feladat, egy ellenőrzési lehetőség, ami által a könyvelők feladatai között az adatrögzítést inkább a tanácsadási feladatok váltják fel.

Éppen ezért, az áfa bevallás elkészítéséhez, a jogszabályi megfelelőség biztosításához a megfelelő szaktudás nélkülözhetetlen.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége a könyvelési feladatok, számviteli tanácsadás területén, a BPION könyvelési és adózási szakértői állnak rendelkezésére. Keressen minket!

Szívesen olvasna még könyvelés és adózás témában? Ajánljuk figyelmébe korábbi cikkeinket!