Beteg nő az ágynemű alattMint arról már korábbi blogunkban is tájékoztatást adtunk, új formátumú orvosi igazolás került bevezetésre a keresőképtelen állományról 2021.01.01-jétől a korábbi, rózsaszín kezdő és folytatólagos keresőképteleséget igazoló nyomtatványok helyett.

A megjelent kormányrendelet nem tartalmaz átmeneti rendelkezést az új formátumú keresőképtelenségi igazolás bevezetésével kapcsolatban, ezért a keresőképtelen állományba vételi joggal rendelkező orvosok kizárólag az új formátumú nyomtatványon igazolhatják a keresőképtelenséget. Tapasztalataink szerint még nagyon sok háziorvos, szakorvos a régi formátumú nyomtatványon igazolja a keresőképtelenséget.

2021. február 18-án jelent meg ezzel kapcsolatban tájékoztató az Államkincstár honlapján.

Ez alapján február 18. napjáig terjedő időszakra vonatkozó keresőképtelenség igazolására a 2021. január 1-jét megelőzően hatályos nyomtatványokat el kell fogadni, el kell bírálni a biztosítottak táppénzre (baleseti táppénzre) vonatkozó kérelmét, és a jogosultság fennállása esetén az ellátást meg kell állapítani, illetve folyósítani kell.

A Kifizetőhelyi Tájékoztató közzétételét követő időszakra vonatkozó keresőképtelenség esetén táppénz (baleseti táppénz) megállapítására és folyósítására csak abban az esetben kerülhet sor, ha az orvos a keresőképtelenséget az új formátumú nyomtatványon igazolja.

A Kincstár honlapján megjelent tájékoztatót itt olvashatják.

Reméljük hasznosnak találta összefoglalónkat. Amennyiben további információra van szüksége kérem forduljon bizalommal munkatársainkhoz.

Addig is ajánljuk figyelmébe további írásainkat bérszámfejtés, HR és munkaügyi témában.