Keresőképtelenség igazolása 2021

Mint arról már korábbi blogunkban is tájékoztatást adtunk, új formátumú orvosi igazolás került bevezetésre a keresőképtelen állományról 2021.01.01-jétől a korábbi, rózsaszín kezdő és folytatólagos keresőképteleséget igazoló nyomtatványok helyett.

A megjelent kormányrendelet nem tartalmaz átmeneti rendelkezést az új formátumú keresőképtelenségi igazolás bevezetésével kapcsolatban, ezért a keresőképtelen állományba vételi joggal rendelkező orvosok kizárólag az új formátumú nyomtatványon igazolhatják a keresőképtelenséget. Tapasztalataink szerint még nagyon sok háziorvos, szakorvos a régi formátumú nyomtatványon igazolja a keresőképtelenséget.

2021. február 18-án jelent meg ezzel kapcsolatban tájékoztató az Államkincstár honlapján.

Ez alapján február 18. napjáig terjedő időszakra vonatkozó keresőképtelenség igazolására a 2021. január 1-jét megelőzően hatályos nyomtatványokat el kell fogadni, el kell bírálni a biztosítottak táppénzre (baleseti táppénzre) vonatkozó kérelmét, és a jogosultság fennállása esetén az ellátást meg kell állapítani, illetve folyósítani kell.

A Kifizetőhelyi Tájékoztató közzétételét követő időszakra vonatkozó keresőképtelenség esetén táppénz (baleseti táppénz) megállapítására és folyósítására csak abban az esetben kerülhet sor, ha az orvos a keresőképtelenséget az új formátumú nyomtatványon igazolja.

A Kincstár honlapján megjelent tájékoztatót itt olvashatják.

Reméljük hasznosnak találta összefoglalónkat. Amennyiben további információra van szüksége kérem forduljon bizalommal munkatársainkhoz.

Addig is ajánljuk figyelmébe további írásainkat bérszámfejtés, HR és munkaügyi témában.

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom