Szja kedvezmény a 25 év alattiak számára

Még tavasszal megjelent a fiatalok adómentességének szabályairól a törvény módosítás. Azóta már sokakban felmerült a kérdés, hogy kell – e nyilatkozniuk a 25 év alattiaknak vagy automatikusan jár az adókedvezmény. Erre a kérdésre válaszol a NAV honlapján 2021. december 21-én megjelent tájékoztató.

A jogszabályváltozás alapján a 25 éven aluliaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott összevont adóalapba tartozó jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig. Így adómentes számukra a munkabér, táppénz, megbízási jogviszony alapján kifizetett jövedelem, továbbá például egyéni vállalkozó esetében a vállalkozói kivét vagy átalányban megállapított jövedelme, őstermelői jövedelem. Az adómentesség nem vonatkozik az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemre.

AZ SZJA KEDVEZMÉNY HAVI ÖSSZEGE

boldog fiatalok

Adóévenként legfeljebb a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének a szorzata, 2022-ben havonta 433 700 forintig érvényesíthető.

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, amelyekben a fiatal a 25. életévét még nem töltötte be. A kedvezmény abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben a fiatal betölti a 25. életévét.

A kedvezmény első alkalommal a 2022-ben megszerzett jövedelmekre vehető igénybe, ebbe beletartoznak azok a kifizetések is, amelyeket a fiatal munkavállaló 2022. évet megelőző évekre vonatkozóan, de 2022. január 10-ét követően kap meg.

A KEDVEZMÉNY ALAPESETBEN AUTOMATIKUSAN JÁR, NEM KELL AZ IGÉNYBEVÉTELHEZ NYILATKOZNI!

A fiatalnak akkor kell nyilatkoznia,

  • ha nem kéri a kedvezmény figyelembevételét,
  • ha csak a kedvezmény egy részének a figyelembevételét kéri

az adóelőleg megállapításakor.

A kedvezmény érvényesítése más adókedvezményekkel:

A 25 év alatti fiatalok kedvezményét a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőzően kell érvényesíteni.

Az első házasok kedvezményének jogosultsága változik! Az első házasok kedvezményére jogosult házaspár esetében, ha mindkét házastárs 25 év alatti fiatal, az első házasok kedvezménye érvényesítésének első jogosultsági hónapja az a hónap, amelyet megelőző hónapban a házastársak valamelyike a 25. életévét betölti.

További bérszámfejtéssel, HR adminisztrációval és munkaüggyel kapcsolatos írásainkért kattintson ide!

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom