Fogyasztási norma plug-in hibrid és elektromos járművekre

A 60/1992. kormányrendelet tartalmazza -1992.04.01-től hatályos-, hogy a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag fogyasztása számla nélkül is elszámolható az üzemanyag-felhasználási norma alapján vagy számla alapján igazoltan. A magánszemély döntése, hogy melyik módszert alkalmazza. A döntést negyedévre előre kell meghatározni, azon belül változtatni nem lehetséges.

A NAV a tárgyhót megelőző hó 25. napjáig közzéteszi a tárgyhóban használható fogyasztási norma szerinti üzemanyagárat. A fogyasztási normát egyrészt gépkocsi típusonként, másrészt a gépkocsi lökettérfogata szerint határozzák meg. Az üzemanyagárat az előző év legfeljebb 3 legnagyobb forgalmú üzemanyagot forgalmazó cég által alkalmazott tárgyhót megelőző hó első napján érvényes átlaga alapján határozzák meg. Üzemanyag-fogyasztási norma esetén útnyilvántartást kell vezetni, melynek tartalmaznia kell a tankolás helyét, idejét, mennyiségét és az aktuális kilométer óra állást is. Erőgépeknél ez a nyilvántartás egyenértékű az igénybevételi nyilvántartással. Figyelni kell arra, hogy a számla alapján figyelembe vett üzemanyag-mennyiség nem lehet több, mint az útnyilvántartás szerinti üzemi használatra az üzemanyag-fogyasztási normával számított mennyiség. Ha a magánszemély ezt a módszert választja a saját tulajdonában lévő gépkocsira üzleti célú használata esetén, cégautóadó megfizetésére lesz kötelezett.

Ha erre az üzleti célú magángépkocsi használatáért nem útnyilvántartást vezetünk, kiküldetési rendelvény alapján is elszámolható a költségtérítés. A rendelvénynek tartalmaznia kell a személyes adatot – munkavállalóra és gépjárműre- hasonlóan, mint az útnyilvántartásnak is, illetve az utazás célját, idejét, útvonalát, futásteljesítményt illetve a költségtérítés elszámolásához szükséges adatokat (NAV üzemanyagár, üzemanyagfogyasztási norma..). Ebben az esetben nem merül fel cégautóadó fizetési kötelezettség a magánszemélynél.

Az szja tv-ben kiegészítették ezt a részt, így 2022. október 1-jétől már hibrid – fontos megjegyezni, hogy a tölthető (későbbiekben plug-in) hibridekre- és tisztán elektromos gépjárművekre is alkalmazható a fogyasztási norma. Ez idáig ezeknél a járműveknél csak tételes elszámolást lehetett alkalmazni, azaz számlákkal alátámasztva, ezért ez idáig nem lehetett bevételnek nem minősülő költséget téríteni kiküldetési rendelvény alapján. A tölthető plug-inok esetében a fogyasztási norma 70%-ával, míg tisztán elektromos járművek esetében 3 liter / 100 km 95-ös, ólmozatlan benzin aktuális NAV üzemanyagárának az összegével kalkulálhatunk adómentesen.

NAV üzemanyag elszámolási képlete:

((megtett kilométer/100) * NAV gépjármű fogyasztási norma * NAV üzemanyagár) + (megtett kilométer * 15 ft/km áron megszabott fix költség)

Mivel a döntést negyedévre kell meghozni, így 2022. év utolsó negyedévére már a plug-in hibrid és az elektromos járművek esetében is lehetőség nyílik a tételes elszámolást kiváltó, jogszabályban meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma használatára, így az ilyen saját személygépkocsik használata esetén is fizethető útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény alapján költségtérítés.

0 000

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom