Fizetés nélküli szabadságon? – Ismét jogosult az egészségügyi szolgáltatásra

Lényeges módosításokat tartalmaz a COVID-19 okozta krízishelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók vonatkozásában a 82-es Magyar Közlönyben megjelent 140/2020. (IV. 21.) számú kormányrendelet. A változás mind a munkavállaló, mind a munkáltató általi egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget érinti.

Ahogy korábbi blogunkban már írtunk róla, a fizetés nélküli szabadság alatt szünetel a társadalombiztosítás.  A biztosítás szünetelése azt eredményezi, hogy a munkavállaló nem tekinthető biztosítottnak, nem szerez szolgálati időt és eredetileg egészségügyi szolgáltatások igénybevételére sem jogosult.

Az április 22-től hatályos rendelet alapján viszont a veszélyhelyzet fennállásának időszakában, a veszélyhelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló egészségügyi szolgáltatásra jogosult.  Ez azt is jelenti, hogy visszamenőleg március 11-től érvényes, hogy a jogszabály alapján erre az időszakra a munkavállalónak nem kell a havi 7710 Ft (naptári napi 257Ft) egészségügyi járulékot fizetnie, nem kell erre vonatkozó bejelentést tennie a T1011 jelű adatlapon.

emberi kéz a röntgen felvételen

A NAV honlapján április 27-én megjelent tájékoztató szerint, ha valaki már a kormányrendelet hatálybalépése előtt bejelentkezett az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség hatálya alá és a járulékot megfizette, akkor a már befizetett járulék visszaigényelhető ezen időszakra vonatkozóan, amennyiben a fizetés nélküli szabadság a veszélyhelyzet miatt jött létre, és fennállnak az adóvisszatérítés törvényi feltételei.

A rendelet alapján továbbá, a munkáltatóknak május 1-től a veszélyhelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalóra tekintettel a tárgyhót követő hónap 12. napjáig meg kell állapítania és meg kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot.  

Azonban fontos megjegyezni, hogy a munkavállaló biztosítottsága továbbra is szünetel, erről a munkáltatónak adatszolgáltatási kötelezettsége van az Adóhatóság felé.

Reméljük tudtunk segíteni a változások nyomon követésében és értelmezésében. További kérdések esetén állunk rendelkezésére a hello@bpion.com email címen. 

Folyamatosan beszámolunk minden életbe lépő változásról, érdemes folyamatosan követni blogunkat. Olvassa el korábbi cikkeinket a témában itt!

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom