Cégkapu – jogom van hozzá?

You can read this post in English here.

2018. július 14-étől elérhető a jogosultságkezelési funkció a hivatali és a Cégkapus tárhelyen történő meghatalmazottak jogainak differenciálására.

Mi is az a Cégkapu?

A Cégkapu egy közös elektronikus postafiók a cégek/gazdálkodó szervezetek számára, ahol minden érintett és arra jogosultsággal rendelkező egy helyen férhet hozzá az adott cég vagy szervezet hivatalos levelezéséhez. A célja, hogy idővel teljesen felváltsa a papíralapú ügyintézést és minden hatóság ezen a platformon keresztül kommunikáljon ügyfeleivel.

Az E-ügyintézési törvény[1] alapján a gazdálkodó szervezetek 2018. január 1-től jogosultak (bizonyos esetekben kötelezettek) elektronikus úton kapcsolatot tartani az állammal, ehhez pedig a fenti határidő előtt megalapított társaságok számára a képviseletre jogosult személyeknek vagy meghatalmazottaknak 2017. december 31-ig el kellett végezni a szükséges regisztrációt. A jogszabály hatálya alá tartozó, újonnan létrejött gazdálkodó szervezetek számára 8 napos bejelentési határidő áll rendelkezésre a Cégkapu regisztráció elvégzéséhez.

A Cégkapu tehát egy hivatalos kommunikációs platform, melyhez a felhasználók számára a szolgáltatást nyújtó NISZ Zrt. díjmentesen 300 Mb tartós tárhelyet biztosít, de ez a tárhelyméret egy online űrlap kitöltésével, díjfizetés ellenében megnövelhető. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben egy felhasználó eléri a maximális korlátot, a beérkezett üzeneteit meg tudja tekinteni, de új üzeneteket már nem helyezhet a Tartós tárba.

Ki rendelkezik hozzáféréssel?

Alapvetően a regisztrációt végző személy, az úgynevezett cégkapumegbízott rendelkezik teljeskörű jogosultsággal, aki a szükséges beállításokat is el tudja végezni. Ebből következik, hogy minden, a regisztrációra kötelezett gazdálkodó szervezet kell, hogy rendelkezzen legalább egy cégkapumegbízottal. Azonban további személyek is elérhetik a Cégkaput, ha a cégkapumegbízott felveszi őket az adott Cégkapuhoz cégkapuügyintézőként. A most érvénybe lépett jogosultságkezelés bevezetéséig a cégkapuügyintézők ugyanolyan teljes jogosultsággal rendelkeztek azonban, mint a cégkapumegbízottak. Ezért sok gazdálkodó hozta meg azt a döntést, hogy ameddig nincs mód a jogosultságkezelés differenciálására, nem jelölnek ki cégkapuügyintézőket.

Mit tesz lehetővé a változás?

A mostani változás lehetőséget teremtett arra, hogy kijelölésre kerüljenek a cégkapuügyintézők/ügykezelők.

Ehhez a Cégkapuban adminisztrációt végző cégkapumegbízott megadhatja, hogy kik azok, akik dokumentumokat küldhetnek és fogadhatnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy lehetőség van a felhasználói jogosultságok pontosabb beállítására. A cégkapumegbízott például megadhatja, hogy a jogász csak és kizárólag a Cégbírósággal, a könyvelő/adótanácsadó csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal stb. kommunikáljon (mind a beérkező, mind a kimenő levelezés kapcsán).

Hogyan lehet a jogosultságokat differenciálni?

A jogosultságok rendszerezésének módja a címkekezelés. „Korlátozott” és „nem korlátozott” címkével lehet kategorizálni a beérkezett, az elküldött, valamint a tartóstár dokumentumait. Fontos kiemelni, hogy alapértelmezetten a címkék nem korlátozott hozzáférésűek, valamint minden ügykezelő kezelheti (letöltheti, átmozgathatja, törölheti) a beérkezett dokumentumokat. A címkéhez hozzárendelhető ügykezelők között a képviseleti joggal rendelkezők nem jelennek meg, ugyanis ők alapértelmezetten valamennyi dokumentum kezelésére jogosultak.

Amennyiben differenciálni szeretnénk az ügykezelők jogosultságait az alábbi lépéseket szükséges megtenni:

  1. A cégkapumegbízottnak be kell lépnie a https://tarhely.gov.hu felületre.
  2. Az azonosítást követően az Értesítési Tárhely felületen a „Címkekezelés” pontban a cégkapumegbízottnak létre kell hoznia a kategóriákat (pl.: NAV nyugták, Beszámoló, Munkaügy, Cégbíróság stb.), ill. meg kell jelölnie, melyik címke legyen korlátozott és nem korlátozott hozzáférésű.
  3. Ezt követően kézi címkézéssel vagy automatikus címkézési szabály beállításával olyan szabályrendszert kell létrehozni, mely feladótól érkező, címzettnek küldött, milyen típusú dokumentum, milyen hivatkozott azonosítójú dokumentumot milyen ügykezelői kör láthat. Erre a Beállítások -> Automatikus címkézési beállítások menüpontban van lehetőség.
  4. A Beállítások -> Cégkapu adminisztráció/Korlátozott hozzáférésű címkék menüben az adott címke szerkesztésével rendelhetőek hozzá az ügykezelő azokhoz a címkéhez, amelyek kezeléséhez a továbbiakban jogosultak lesznek. Az ügykezelők kijelölését követően az „Összerendelés mentése” megnyomásával aktiválódnak a jogosultságok.

A szolgáltatás pontos beállításához további segítség érhető el az alábbi útmutatóban: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/dokumentumok/jogosultsagkezeles.PDF.

Milyen előnyökkel jár ez a beállítási lehetőség?

GDPR szabályozás életbe lépésével fokozott figyelem övezi az adatok védelmét és a jogosultságok megfelelő kezelését, így egy transzparensen, a jogszabályi előírásoknak megfelelően működő vállalat számára mindenképpen javasolt a jogosultságok megkülönböztetése és beállítása. Egy multinacionális vállalatnál, ahol a hivatali ügyintézéssel összefüggő funkciók nemcsak, hogy más személynél, hanem akár más országban is vannak, megkérdőjelezhetetlen a beállítás szükségessége.

Amennyiben ezen vállalati funkciók egy része kiszervezésre kerül egy szolgáltatóhoz (pl.: könyvelés, adótanácsadás, bérszámfejtés), ugyancsak létfontosságú a beállítások elvégzése. Ez egyrészt hozzájárul a mindennapi munkavégzéshez/ügyintézéshez, másrészt gondoskodik arról, hogy kollégáink szabadságolása vagy betegsége esetén a hivatalok által küldött értesítések célba érjenek a megbízott szolgáltatónál.

Kérdésekkel forduljon bátran hozzánk!

[1] Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom