Üdvözöljük “Employment without Establishment” (EWE) modell világában

Nemzetközi vállalatot képvisel, a közép-kelet-európai piacokat szeretné felfedezni? Talán egy jogi entitás létrehozása Lengyelországban, Magyarországon, Romániában vagy a szomszédos országokban olyan lépés, amire még nem áll készen? Vagy talán egyszerűen csak egy távoli alkalmazottat szeretne bevonni nemzetközi csapatába?

Problémamentes megoldást kínálunk minderre

Üdvözöljük az „Employment without Establishment” (EWE) modellben – a helyi alkalmazotthoz a hagyományos, bonyolúlt bürokrációa nélkül. Nemcsak az Employer of Record (EOR) szolgáltatás igénybevételéhez képest hatékony megoldás, hanem pénztárcabarát és egyszerű alternatíva is.

Így működik:

A lengyelországi működésbeindításához például az Ön cége lengyel adószámot (NIP) igényel kifejezetten munkaadás céljából, és nem rezidens munkáltatóként regisztráltatja magát a lengyel társadalombiztosításnál. Ne aggódjon – néhány elektronikus űrlappal és külföldi regisztrációs visszaigazolással ez egyszerű. A BPiON bérszámfejtési csapata minden papírmunkát és a hatóságokkal való interakciót el tudja intézni, Önnek nem kell aggódnia.

Igen, a jogi feltételeket is összefoglaljuk:

A nem rezidens munkáltatók vagy az Önéhez hasonló, állandó lengyelországi irodával nem rendelkező vállalatok továbbra is kötelesek fizetni a kötelező társadalombiztosítási hozzájárulást a Lengyelországban dolgozó alkalmazottak fizetése és egyéb jövedelmei után.

A megfelelés biztosítása érdekében a társadalombiztosítási járulékokat és a személyi jövedelemadót (SZJA) a helyi törvényeknek megfelelően kell bevallani és átutalni. A bérszámfejtésnek meg kell felelnie a lengyel szabályozásnak, és biztos lehet benne, hogy minden érintett eltérésre is figyelmet szentelünk.

Kulcsfontosságú részletek:

A letelepedés nélküli foglalkoztatás esetén az alkalmazottak vállalják a személyi jövedelemadó (SZJA) felelősségét, amelyet Ön, a munkáltatójuk fizet nekik havonta (nettó fizetés + szja-előleg).

A társadalombiztosítási (ZUS) kifizetéseknél rugalmasság áll rendelkezésére, és a választás az Öné – vagy a Munkáltató vagy a Munkavállaló fizeti ki, amelyik jobban megfelel a megállapodásuknak.

Ügyfeleink többsége azért választja ezt a megoldást, mert ez biztonságosabb, és nagyobb ellenőrzést ad a Munkáltatónak, és kevesebb adminisztrációt a Munkavállalónak. Mindezt fel kell tüntetni a munkaszerződésben.

A munkaszerződésnek, valamint a nem rezidens munkáltató és a munkavállaló közötti jogokkal és kötelezettségekkel meg kell felelnie a lengyel munka törvénykönyvének alapszabályainak.

A letelepedés nélküli foglalkoztatás előnyei a döntésben:

Időmegtakarítás: A jogi személy létrehozása, bankszámla indítása, irodabiztosítás hosszadalmas folyamat lehet. Lényegesen gyorsabb, ha külföldi cégét a helyi hatóságoknál bejegyezteti az Employment without Establishment segítségével.

Alacsonyabb költségek: Pénzügyi szempontból a munkáltató nélküli letelepedés megfizethetőségét felülmúlja egy korlátolt felelősségű társaság vagy fióktelep létrehozásával szemben – megkímélve Önt az irodabérleti díjaktól, ügyvédi költségektől és sok mástól.

Egyszerűbb és gyorsabb eljárás: A nem rezidens munkáltatói státusz létrehozása nem csak egyszerűbb, de gyorsabban is megvalósítható egy teljes jogú cég vagy fióktelep bejegyzéséhez képest.

Stratégiai piacra lépési megközelítés: A nem rezidens munkáltatói státusz létrehozásának eljárása nemcsak egyszerűbb, hanem sokkal gyorsabban is megvalósítható, mint egy teljes jogú cég vagy fióktelep bejegyzéséhez képest.

Jobb rálátás a piacra: A piaccal való közvetlen kapcsolatfelvétel a helyi alkalmazottain keresztül felbecsülhetetlen értékű és hatékony első kézből származó tapasztalatokat és betekintést nyújt.

A legjobb piacra lépési megoldás: Előzetes lépésként működik, segíti a befektetőket abban, hogy megértsék a piac árnyalatait, mielőtt jogi entitást hoznának létre Lengyelországban.

Bónusz – nulla helyi számviteli megfelelés: Egy ilyen beállításhoz nincs kötelező helyi számviteli megfelelés, vagyis mentesül minden további könyvelési szolgáltatási díjtól.

Sőt, a BPiON HR és bérszámfejtési csapata mindig készen áll arra, hogy világos és részletes betekintést nyújtson arra vonatkozóan, hogyan válhat nem rezidens munkáltatóvá, és a lehető legegyszerűbben teljesítheti a HR- és bérszámfejtési előírásokat.

Fedezze fel a BPiON által kínált EwE-szolgáltatásokat:

  • Adószám regisztrációja Lengyelországban (NIP)
  • Külföldi munkaadó regisztrációja a társadalombiztosítási rendszerben (ZUS)
  • Munkavállalók felvétele
  • Előzetes munkaszerződések és versenytilalmi megállapodások készítése
  • Az Ön érdekeinek képviselete a helyi hatóságok előtt
  • HR adminisztráció és bérszámfejtés
  • Munkaügyi adatok nyilvántartása a helyi előírásoknak megfelelően
  • Bérszámfejtés ellátása nemzetközi munkaadó részére
  • Munkavállalók ki és bejelentése

Készen áll, hogy piacra lépjen rendkívül egyszerűen? Lépjen velünk kapcsoaltba, hogy segíthessük egy egyszerű, stressz-mentes folyamaton keresztül.

Contact:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom