Szociális hozzájárulási adóról szóló kormányrendelet 2023 júliusától (lakossági befektetéseket érintő kamatjövedelmet terhelő szocho)

A 2023. május 31-én kihirdetett kormányrendelet alapján – a veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg – a jelenlegi 15%-os személyi jövedelemadó (kamatadó) mellett 2023. július 1-től 13%-os szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni a 2023. július 1-je után keletkező betéti kamatok és az újonnan vásárolt értékpapírokból keletkező kamatjövedelmek után (a 2023. június 30-ig lekötött betétekre és az eddig az időpontig megvásárolt értékpapírokra nem vonatkozik a szocho fizetési kötelezettség).

A kormányrendelet szerinti szocho-kötelezettség kiterjesztése nem vonatkozik minden tőkejövedelemre, csupán meghatározott kamatjövedelmeket érint. A kormányrendelet tehát nem módosítja azon tőkejövedelmekre vonatkozó előírásokat amelyekre jelenleg is kell szochót fizetni.

  1. július 1-jétől fizetendő adót a kifizető az szja mellett levonja a magánszemély kamatjövedelméből. Abban az esetben, ha a jövedelem külföldi befektetésekből származik, akkor viszont az adót a magánszemélynek kell megfizetnie adóév végén az szja-bevallás elkészítésekor.

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom