Szja 2021 – adóvisszatérítés

2021. szeptember 30-án megjelent a Magyar Közlönyben az adóvisszatérítéssel kapcsolatos törvényi szabályozás. 809 ezer forint is visszajárhat azoknak, akik családi kedvezményre jogosultak. Azok a gyermeket nevelő családok járnak a legjobban, ahol mindkét szülő dolgozik és jövedelmük fejenként magasabb, mint a 2020. decemberi KSH adatok alapján számított átlag kereset (bruttó 449 400 Ft), hiszen mindketten külön-külön is jogosultak a visszatérítésre.

A LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK AZ SZJA VISSZATÉRÍTÉSSEL KAPCSOLATBAN

kislány pénzzel a kezében
 • Az adó-visszatérítés összege az összevont adóalap után 2021. évben levont adó,
  • ha az adókedvezményeket évközben igénybe vette a magánszemély, akkor a kedvezmények levonása után fennmaradó rész,
  • ekhó-s adózást választó magánszemélynél az EKHO SZJA része (9,5%)
  • kisadózónál a tételes adó 25%-a

de maximum 809 ezer forint.

 • a családi kedvezményre jogosult szülők esetében, ha mindketten rendelkeznek a visszatérítés alapját képező jövedelemmel, akkor mindkét szülőnek külön-külön jár.
 • Élettársak is jogosultak az adó-visszatérítésre, ha közösen nevelik a közös gyermeküket, mivel szülőként mindketten jogosultak a családi kedvezményre.
 • Elvált szülőknél, ha 2021-ben váltak el, és a válásig mindketten jogosultak voltak családi kedvezményre, akkor mindkét fél jogosult a visszatérítésre.

Ha a szülők 2021 előtt váltak el, akkor a visszatérítésre csak az a szülő jogosult, aki 2021-ben családi kedvezményre is jogosult volt.

 • A várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa a fogantatás 91. napjától jogosult a családi kedvezményre így, ha a várandósság a fogantatástól számított 91. napot eléri 2021-ben, akkor jogosultak a visszatérítésre.
 • Ha a magánszemélynek van SZJA, KATA és EKHO szerint adózó jövedelme is, akkor a különböző adónemekből visszaigényelhető összegek együttesen nem haladhatják meg a 809 000 forintot!
 • Rendelkező nyilatkozat: Amennyiben az adóvisszatérés után már nem marad levont adója a magánszemélynek, akkor már nem tudja igénybe venni az önkéntes pénztári, nyugdíjbiztosítási befizetés utáni adókedvezményt – nem tehet rendelkező nyilatkozatot.
 • Az adó 1+1 százalékára vonatkozó rendelkezés nem változik, a megállapított adó összegének 1+1%-ról továbbra is lehetőség van rendelkezni.

VÁLTOZOTT AZ ADATSZOLGÁLTATÁS HATÁRIDEJE

Az adóévben juttatott EKHO alapot képező bevételről, az EKHO alapjaként figyelembe vett kifizetésről, a levont, megfizetett ekhóról a magánszemély részére kifizető az adóévet követő január 31. helyett 2021. adóév tekintetében 2022. január 20-ig igazolást ad a magánszemélynek, illetve a magánszemély adóazonosító jelének feltüntetésével adatot szolgáltat az adóhatósághoz.

A visszatérítéshez háromféleképp juthat hozzá a magánszemély:

 • Automatikusan – 2022. február 15-ig, ha a NAV-nál már rendelkezésre áll adat arról, hogy családi pótlékra jogosult a magánszemély és a folyósítás alapján már van információja a bankszámlaszámról/ postacímről az adóhatóságnak, illetve, ha a munkáltató/kifizető évközben adatot szolgáltatott a levont adóról az adóhatóság felé. Az automatikusan kiutalt kedvezmény-előleg összegét ellenőrizni lehet március 15-től a személyijövedelemadó-bevallási tervezetben.
 • „VISSZADO” Nyilatkozat benyújtásával: 2021. október 31-től december 31-ig lehet elektronikus úton vagy papíron nyilatkozatot tenni a kiutalás teljesítéséhez szükséges adatokról. A katások és azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV, 2021. december 31-ig nyilatkozatot tehetnek.
 • Személyijövedelemadó-bevallásban. Ilyenkor a visszatérítés kiutalása a bevallást beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban 2022. március 1-jétől várható. Akiknek a jövedelméről a NAV-nak nincs információja, például az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülőknek és azoknak, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, automatikusan nem utal a NAV, ők az éves adóbevallásban igényelhetik a visszatérítést.

További adózásibérszámfejtéssel, HR adminisztrációval és munkaüggyel kapcsolatos írásainkért olvassa blogunkat!

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom