Széchenyi pihenő kártyával kapcsolatos változások augusztus 1-től

2023 június 19-én megjelent a Magyar Közlöny 237/2023. (VI.19.) Korm. rendeletében két veszélyhelyzet alatti SZÉP kártya változás is.

Az egyik változás a kedvezményes feltételekkel adható juttatás. Augusztus 1 és december 31 között az éves 450 000 Ft-os rekreációs kereten felül adható még kedvezményes adózással, azaz béren kívüli juttatásként – munkáltatói oldalról a juttatott összeg után 15% szja-t és 13% szocho-t kell megfizetni – egy egyszeri maximum 200 000 Ft-os kifizetés munkavállalónként. Fontos, hogy erről szabályzat nem szükséges, de az egyenlő bánásmód elve alkalmazandó.

Ezt az összeget évközi belépők esetében nem kell arányosítani, ugyanaz az összeg illeti meg, mint a 2023 január 1-je előtti belépőket.

Több munkáltató esetében az egyszeri 200 000 Ft nem együttesen értetendő, így egyszerre több munkáltató is adhatja a maximum 200 000 Ft-ot. Ezáltal évközi belépő esetén azt sem kell figyelembe venni, hogy előző munkáltatónál részesült-e.

A munkáltató az adott juttatást több részletben is utalhatja. Ami fontos, hogy a legutolsó részletet december 31-ig utalni szükséges.

A második változás, mellyel segítenék a felhasználási lehetőségeket, illetve a kiskereskedelmi üzleteket, hogy szintén a fent említett időszakban, azaz augusztus 1-től december 31-ig a SZÉP kártyán meglévő összeget hidegélelem vásárlására is fel lehet használni (többek között például zöldség, gyümölcs, hús, tejtermék, pékáru vásárlására is).

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom