Köztartozás mentes adózó adatbázis korona vírus idején

Ha a vállalkozásunk a veszélyhelyzet miatt nem tudja időben teljesíteni a bevallási, befizetési kötelezettségeit mit tudunk tenni, hogy ne essünk ki a köztartozás mentes adózói adatbázisból (KOMA)?

A KOMA adatbázis a NAV által vezetett nyilvántartás, amely azon adózókat tartalmazza, akik köztartozásmentesnek minősülnek. A lista a NAV honlapján, az Adatbázisok/Köztartozásmentes adózók menüpont alatt érhető el.

Minden vállalkozásnak célszerű bekerülnie az adatbázisba, mert ha a jogszabály adóigazolás benyújtását írja elő, az adatbázisban szerepelés a tartozásmentességet igazolja, és a felhasználó döntésétől függően más esetben is helyettesítheti az adóhatósági igazolást.

Mivel a nyilvántartás bárki számára elérhető, lényegében a vállalkozás az üzleti partnerei felé igazolja a pénzügyi megbízhatóságát.

Ahhoz, hogy egy szervezet bekerüljön az adatbázisba, a NAV-nál kell elindítani a felvételi kérelmet az ÁNYK-ból letölthető KOMA nyomtatványon. Egyéni vállalkozó esetében adószám és adóazonosító megjelölésével. Továbbá ezen a nyomtatványon kell nyilatkozni arról, hogy a KOMA közzétételét megelőző hónap utolsó napjáig esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének a vállalkozás maradéktalanul eleget tesz vagy tett.

Az adatbázisba csak azon adózok kerülhetnek be, akik az alábbi feltételeknek megfelelnek:

  • nincs a NAV-nál nyilvántartott nettó adótartozása,
  • nyilatkozata alapján a bevallási és befizetési kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett vagy eleget tesz,
  • csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlési, felszámolási eljárás alatt nem áll,
  • csoportos társasági adóalanyiság esetén a csoportos társasági adóalanynak nincs társasági adó tartozása,
  • nincs lejárt esedékességű adótartozása

fizesd ki az adódatHa a Hivatal megállapítása szerint az adózó nem felel meg valamely feltétel egyikének, hiánypótlásra szólítja fel 10 napos határidő kitűzésével. Amennyiben a megállapított hibákat, hiányokat pótolta, a következő hónap 10. napján bekerül a KOMA adatbázisba. Amennyiben nem teljesíti, elutasító határozatot kap.

Az adatbázist a NAV minden hónap 10. napján frissíti. Abban az esetben, ha az adózó már nem felel meg a felételek valamelyikének, törlik az adatbázisból. Erről értesítést kap, majd újra kérelmezheti a felvételét. Ugyanakkor, ha nem találja megalapozottnak a döntést, észrevételt tehet, melyet a NAV köteles kivizsgálni. Amennyiben adóhiányt feltárására került sor és az adózó a tartozását az előírt határnapig rendezi, továbbra is szerepelhet a KOMA rendszerében.

A koronavírus terjedésével összefüggésben kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, ha az adózók a járvány- illetve a veszélyhelyzet gazdasági következményei miatt – önhibájukon kívül – nem tudnak eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek, könnyen elveszíthetik jogukat, hogy a köztartozásmentes körbe tartozzanak. Ezért fontos, ha ilyen helyzetbe kerülne a társaságuk, akkor a fizetési könnyítés jogintézményével (fizetési halasztás, részletekben történő megfizetés, mérséklés, illetve elengedés) élve, mihamarabb forduljanak a NAV-hoz az adókötelezettségének könnyítése céljából.

Amennyiben az előírt határnapig a társaság megkapja a NAV által engedélyezett és véglegessé vált részletfizetést vagy fizetési halasztást engedélyező határozatot, akkor az egyéb feltételek fennállása esetén továbbra is szerepelhet a KOMA-ban.

Ammenyiben szüksége lenne segítségre a fizetési könnyítés elkészítésében és benyújtásában forduljon tanácsadóinkhoz bizalommal a hello@bpion.com email címen keresztül!

A korona vírus okozta egyéb számviteli, könyvelési és bérszámfejtési buktatóiról itt tud többet olvasni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész könyvelési, bérszámfejtési és adózási kérdésekben!

https://bpion.hu/kapcsolat/hirlevel-feliratkozas/embed/#?secret=pSNnRHLXP3

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom