Kincsvadászat – Tehetségmenedzsment a BPION-nál

Ahogy arról korábban már beszámoltunk a BPiON a HRKOMM AWARD verseny Tehetségmenedzsment és mentoring kategóriájának támogatója.

A verseny lezajlott, rengeteg szuper pályázat került díjazásra a különböző kategóriákban: HRKOMM Award nyertesei

A tehetség menedzsment / mentoring kategória díjazottja a Praktiker PRO Program – PROfesszionális képzések, PROfi oktatók, PRÓbáld ki magad! kampány lett, ezúton is gratulálunk a csapatnak!

A verseny apropóján Benkő Krisztina, HR vezetőnk foglalta össze, mit is jelent náluk a tehetségmenedzsment a mindennapokban.

„A BPION neve és egyben missziója az üzleti folyamatok fejlesztése (BPION = Business Process InnovatiON – Our mission is to make business processes work better.), ami egyszerűen elérhetetlen, ha mi magunk nem fejlődünk folyamatosan, azaz nem aknázzuk ki a magunkban, a munkatársakban rejlő kincseket.

A BPION felsővezetésének alapvetése, hogy a cégünk akkor fog fejlődni, ha a céget alkotó emberek is fejlődnek, azaz a nálunk dolgozó tehetségeket gondozzuk, lehetőséget biztosítunk a fejlődésre, és a karrierutakon a munkatársak valódi haladást érnek el, senki sem vesztegel.

tehetség menedzsment

A tehetség számunkra tehát nem más, mint a munkatársakban „elrejtett kincs”, ami sokféle és sokféle módon nyilvánul meg, és amit közös érdekünk őrizni és sokasítani. Fontos számunkra a sokszínűség, a csapat minden tagja hozzátesz valamit a szolgáltatásainkhoz.

Ezért is hívtam segítségül a cikk születéséhez is kollegáimat, megkérdezve egy-két véleményt, hiszen a későbbiekben az ő gyakorlati példájukon keresztül tudom majd legjobban szemléltetni a tehetségek kibontakozását.

A tehetségmenedzsment nem egy HR program, hanem az egész szervezetünket átszövő gondolkozásmód. Minden vezetőnek fel kell tárnia, számon kell tartania, gondoznia kell az általa közvetlenül vezetettek erősségeit és ambícióit. Bátorítania kell a munkatársakat az előrehaladásban, életre kell hívnia a párbeszédeket, inspirálnia kell a közös gondolkozást.

A tehetségmenedzsment helyett talán jobban szeretjük a tehetségstratégia megnevezést, hiszen ez a terület mindenképp hosszú távú gondolkozást igényel és nem szabad, hogy a napi problémák háttérbe szorítsák a témáról való gondolkozást. Ezen felül a szolgáltatási területünk (könyvelési és bérszámfejtési outsourcing) is hosszú távú karrier utakat tesz lehetővé. Mire egy kezdő könyvelőből, bérszámfejtőből igazán specializált szakértő vagy menedzser válik, mindenképp hosszútávú gondolkozást igényel.

A tehetségmenedzsment fogalom használatakor sokszor a fiatal tehetségek gondozására asszociálunk, de számunkra fontos, hogy a szenioritási szint minden lépcsőfokán megvalósuljon ez a program a szervezetünkben.

A tehetségmenedzsment számunkra 3 dolgot jelent:
1) iránymutatást,
2) példamutatást és
3) lehetőségek felmutatását
.

Az iránymutatásra egy jó gyakorlati példa, hogy a már interjúra hozzánk érkező jelöltekkel szívesen beszélgetünk karrier orientációról, milyen fejlődési és szakmai utak futhatók be a jelenlegi helyzetükből nézve. Sokszor a pályakezdő, vagy akár 2-3 év tapasztalattal rendelkező jelölteknek is tudunk újat mondani akár az interjú alatt is. Szívesen gondolkozunk arról, hogy mi lehet 3-5-10 év múlva egy most pénzügyi-számviteli ügyintézői képzésen végzett jelölttel, szívesen mutatunk fel karrier utakat.

Fekete Cintia az elsők között érkezett a könyvelési csapatunkba, fél éves pénzügyi tapasztalattal. Az interjú során kiderült, hogy még nincsenek konkrét elképzelései, milyen irányba vigye pályáját. Azóta óriási lépéseket tett a karrierjében, széleskörű tapasztalatra tett szert a különböző könyvelési programok kezelésében, az ingatlanspecifikus pénzügyi és számviteli szolgáltatások terén és könyvelőként önállóan kezeli ügyfeleit. Vezetői szerint az egyik legmotiváltabb tagja a csapatunknak.

Cinti visszajelzése: „Benkő Kriszta széleskörű szakmai háttere és őszinte tanácsadása segített abban, hogy végül a könyvelés irányába mozduljak. Azóta már a vállalkozási mérlegképes könyvelést tanulom és hasznosítom a mindennapokban, és nincs megállás ???? Céljaim között szerepel az IFRS és Adótanácsadó képzés. Úgy érzem megtaláltam a helyemet, ezért köszönöm Kriszta és a szakmai vezetőim, Benkő Dani és Pozsonyi Szilvi támogatását.”

Ez folytatódik aztán a valóban hozzánk érkező munkatársakkal a rendszeres beszélgetések során cégen belül, igyekszünk mindig a jelölt személyes „kincseit” figyelembe véve többféle jövőképet felvázolni és azokról együtt gondolkozni.

Vida Dávid gyakornokként érkezett hozzánk 2018 nyarán. Kemény év áll mögötte, diploma munkája mellett megismerkedett a könyvelés alap fortélyaival, a szerteágazó ügyfél és partnerigények hatékony kezelésével, és részt vett marketing osztályunk munkájában is a TAXTUDENT videók szereplőjeként.

Dávid visszajelzése: „Nagyon fontos volt számomra, hogy gyakornokként nem csak scannelési feladatokat kaptam, hanem folyamatosan újabb és újabb szakmai kihívások elé állítottak. A menedzseremhez, Benkő Danihoz mindig mehettem, ha kérdésem volt, azonban folyamatosan arra sarkalt, hogy megtanuljam önállóan kezelni a részfolyamatokat és ügyfél kommunikációt, de megtanuljak csapatban, egymást kiegészítve dolgozni.”

Dávid ma már teljes munkaidős kollégaként erősíti csapatunkat és Cintivel együtt koordinálják a könyvelési gyakornokok munkáját.

példamutatás minden vezetőnk felé alap elvárás, hiszünk a példamutatás általi vezetésben. Azt tapasztaljuk, hogy kellenek a szerepmodellek a szervezetben és nagy öröm számunkra amikor valóban azzá tudunk válni.

Fontos gondolat számunkra, hogy az emberek általában nem is az adott céget, hanem a főnökeiket hagyják ott. Eddig úgy látjuk a munkatársaink többségben ragaszkodnak a vezetőinkhez és ez számunkra nagy siker.

A vezetőknek fontos időről időre értékelni általánosságban is a tehetség ismérveit és beazonosítani, hogy a szervezetben éppen melyek a legértékesebb kompetenciák. Valószínűleg senkinek nem mondunk újat azzal, hogy a változó kompetenciák korát éljük, ezt a gondolatot viszont nehéz aprópénzre váltani a hétköznapokban és még arra is figyelni, hogy a tehetség stratégia a piaci és ügyfél igényekkel is összhangban legyen.

lehetőségek felmutatásánál igyekszünk a cégen belül megteremteni az előre lépési lehetőséget, feltétlenül hiszünk az ún. belülről való építkezésben. Fontos számunkra, hogy a tehetségeket értékeljük, és hogy az egész közösség előtti transzparens visszacsatolás, kommunikáció valósuljon meg.

HR vezetőként mindig büszkén nézem a kollégák fejlődését, a saját munkámban számomra ez a legfontosabb visszajelzés, és a HRKOMM AWARD zsűrizése során örömmel tölt el, hogy látom, más vállalatok is komoly hangsúlyt fektetnek a náluk dolgozó tehetségek gondozására.

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom