Bérszámfejtés = MunkavállalóI élmény?

Rengeteg motivációs tényező lehet egy munkavállaló életében, végsősoron azonban fizetésért dolgozunk mindannyian. Mi más lehetne a munkatársak legalapvetőbb elvárása, mint, hogy időben és pontosan kalkulálva landoljon a fizetés a bankszámlájukon? És mekkora károkat okozhat, ha ez nem így történik? Ezen felül vajon mivel tud még a bérszámfejtés hozzájárulni mind a munkavállalói élményhez, mind a döntéshozói komfortérzethez? Lássuk, mik 2021 lehetőségei a pandémia okozta új igényekre és hiányosságokra!

Nézze meg videós összefoglalónkat!

Hogyan nyújt élményt a bérszámfejtés?

A baj ott kezdődik, mikor – talán épp az alapvető volta miatt – a bérszámfejtés kérdésköre nem kap elég figyelmet a munkavállalói elégedettség megértése során, ugyanakkor a hibalehetőség és a kockázat mégis óriási ezen a területen.

Felmérések szerint az amerikai dolgozók 46 százaléka a második bérszámfejtési hibát követően elkezd új munka után nézni. UK munkavállalóinak pedig 60 százaléka tapasztalt már hibát a bérszámfejtésben. Vajon Magyarországon is hasonló a helyzet?  Valószínűleg mindenki tud mondani egy elrettentő példát, mikor a dolgozó felháborodott a bére pontatlan utalása miatt.

Mindannyian tudjuk, hogy a probléma igen szerteágazó, hiszen a munkavállalói elégedetlenség nem csak a HR-re és a vállalat jó hírére van hatással, hanem igen nagy visszaeséseket okoz a vállalat pénzügyi teljesítményében is.

Ezeket megelőzve rengeteg időt és pénzt szánunk HR programokra, az új generáció megtartására, irodai és munkakörnyezet komfortosabbá tételére, viszont a bérszámfejtés és kapcsolódó HR adminisztráció területén sokszor még mindig átláthatatlan bérlapok, rengeteg felesleges admin és gyomorgörcs várja mind a munkavállalókat, mind a döntéshozókat.

Ha jól működik, fel sem tűnik. Viszont, ha hiba csúszik a gépezetbe, akkor azonnal tűzkeresztbe kerül. A területben rejlő lehetőségek parlagon hevernek, pedig sokkal több figyelmet érdemelnének.

MIT TEHETÜNK, HOGY A LEGALAPVETŐBB ELVÁRÁSOKON TÚL IS HOZZÁJÁRULJON A BÉRSZÁMFEJTÉS A MUNKAVÁLLALÓI ÉLMÉNYHEZ?

Bérjegyzékek

Ma már több száz HR technológiai vállalat dolgozik azért, hogy megváltoztassa a szakmát. Vannak, akik például chatrobot segítségével igyekeznek – akár bérszámfejtési témában is – könnyen elérhető ügyfélszolgálatot biztosítani a munkavállalóknak, míg mások a bérjegyzékek vizualizációjával próbálnak emelni az élményen. Emellé csatlakoznak be a bérszámfejtési és HR adminisztrációs szolgáltatók, akik munkaügyi és bérszámfejtési szakértelmük révén – ötvözve a technológia adta lehetőségeket a folyamatalapú szakmai tapasztalataikkal – komoly előrelépéseket tudnak életre hívni a vállalat életében.

Egy biztos: itt nincs egy egységes jó válasz a kérdésre. Jó hír viszont, hogy van számos olyan megoldás, ami együtt vagy akár külön-külön használva, mind hozzá tudnak tenni a dolgozói élményhez.

A 4 LEGFONTOSABB LÉPÉS, AMI RÉVÉN A MUNKAVÁLLALÓI ÉLMÉNY RÉSZÉVÉ VÁLIK A BÉRSZÁMFEJTÉS

  1. A jól kialakított kommunikáció a bérszámfejtés és az előkészítő adminisztráció, valamint üzleti területek adatforrásai között elengedhetetlen.
  2. A számfejtés ütemezése és a felkészülés határozza meg a sikeres, pontos bérszámfejtést és fizetést.
  3. Ha – a hazai átalános gyakorlattól eltérően – a bérjegyzék egy időben érkezik a bérfizetéssel, akkor könnyebben összevethető, megérthető és átláthatóbb.
  4. A bérjegyzék disztribúciója, az elektronikus bérlapok vizualizációja és az interaktivitás pedig sokat hozzátesz annak megértéséhez, és ezáltal az élményhez.

Ne feledjük, hogy a technológia nagyon fontos, de még sokáig nem fogja kiváltani a szakemberek munkáját, jelenlétét és ügyfél-törődését.

Mint regionális bérszámfejtési és HR adminisztrációs szolgáltató, a BPiON bérszámfejtési szakemberei is ott állnak ügyfelei sikerei mögött. Bérszámfejtési folyamat-átvilágítási és folyamatfejlesztési szolgáltatásunk segít a hatékony HR adminisztráció kialakításában.

Keressen minket, beszélgessünk, hogy mi lehet az Ön számára legmegfelelőbb megoldás!

További hasznos és érdekes cikkeket talál bérszámfejtés outsourcing témában a blogunkon, olvasson tovább!

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom