Várható változások a transzferár dokumentáció kapcsán

Kedves Ügyfelünk!

július 19-én az Országgyűlés elfogadta a T/360. számú törvényjavaslatot, amely a transzferárazásra vonatkozóan is fontos változtatásokat tartalmaz. A legfontosabb változások a következőek:

  • Emelkedett a transzferár dokumentáció mulasztási bírsága: Hiányzó, vagy hiányos transzferár dokumentációk esetében a kivethető maximális mulasztási bírság mértéke a korábbi 2 millió forintról 5 millió forintra emelkedett.
  • Új transzferár adatszolgáltatási kötelezettség a Tao. bevallásban: A Tao. bevallásban információkat kell szolgáltatni a transzferárakra vonatkozóan. Az adatszolgáltatás tartalmáról későbbi miniszteri rendelet fog róla rendelkezni, de fontos, hogy a transzferár dokumentáció elkészítéséhez szükséges adatok már a megfelelő időben rendelkezésre álljanak.
  • Szélesebb körben kötelező az inter-kvartilis tartomány használata:
    A korábbi jogszabályi előírásoknál kevesebb esetben lesz használható a teljes minimum-maximum tartomány, ezért az eddig alkalmazott transzferárak, árképzési metódusok felülvizsgálata szükségessé válhat.
  • Adóalap kiigazítása a mediánhoz történhet az inter-kvartilis tartományon kívülről: Transzferárral kapcsolatos adóalap módosító tételek esetében főszabályként a tartomány középértékéhez (mediánhoz) történhet a kiigazítás. Ezzel a változtatással fontossá válik a megfelelő összehasonlítható elemzések használata és az árazás, eredményesség évközi nyomonkövetése.
  • Emelkedett az APA eljárás díja: Egyoldalú eljárás esetén 5 millió forintra, míg két- vagy többoldalú eljárás esetében 8 millió forintra módosult a szokásos piaci ár megállapítására irányuló eljárás díja.

Mikortól lépnek hatályba a változások?

Naptári éves adózók esetében a 2022-es pénzügyi évre készített Tao. bevallást és transzferár dokumentációt már valamennyi jogszabályváltozás érinti, a dokumentációt ezen változások figyelembevételével kell elkészíteni.

  • A Tao. bevallásban történő transzferár adatszolgáltatási kötelezettség a 2022. december 31-ét követően beadott adóbevallásokra vonatkozik. Nem naptári éves adózóknál a 2022-es év második felében lezárult pénzügyi évet is érintheti, amennyiben 2023-ban adják le a társasági adóbevallást.
  • Az inter-kvartilis tartományra, illetve a kiigazításra vonatkozó szűkítő szabályokat a 2022-ben kezdődő adóév adókötelezettségének megállapítása során kell először alkalmazni.
  • A mulasztási bírság és az APA eljárás díjának emelkedése a törvény kihirdetése utáni 31. napon lép hatályba.

Amennyiben a transzferár változásokkal kapcsolatban kérdésük merül fel, keressenek minket bizalommal.

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom