Soha nem hittünk azon stratégiákban, melyek 12 hónapra kőbe vésik a számokat, majd minden döntésnek azt az egyetlen célt kell kiszolgálnia, hogy elérjék a büdzsében meghatározottakat. Valószínűleg kevés vállalat tervezett például a jelenlegi koronavírus járvánnyal és ennek gazdasági hatásaival.

A szcenárió tervezés új módszertan a vállalti stratégiatervezésben, mely során a vállalatok bizonyos változók alakulása alapján választhatnak verziókat. De hogyan döntsük el, hogy az egyik szkenárió előnyösebb a másiknál, hovatovább, mikor van itt az ideje a változtatásnak? Mindent összevetve, mindannyiunk célja a lehető legjobb döntések meghozatala, gyors információáramlás alapján.

Most felvetődhet a kérdés: hogyan tudjuk létrehozni ezt a fajta támogató információ áramlást a cégen belül? A válasz egyszerű: fejlett riportálási eszközök használatával.

Egy átlátható, strukturált, megbízható adatbázisra építkező és valós idejű reporting rendszer támogatni fogja üzleti döntéseit, nem csupán a menedzsment, hanem a “front office” szintjén is. Így tehát az üzleti döntések valós idejű reakciókká válnak, az információ áramlás pedig jóval rövidebb idő alatt fordítható át konkrét lépésekké.

Milyen további előnyöket hordoznak magukban az automatizált pénzügyi riportálási folyamatok?

+ Csökkentik a pénzügyi osztály manuális feladatainak számát, szakmai tudásukat sokkal fontosabb tevékenységeknél kamatoztathatják, ha nem táblázatok készítésével megy el az idejük.
+  Következésképpen, költség és időmegtakarítást érünk el az egész vállalat szintjén.

A különböző becsatornázott adatforrásoknak köszönhetően a jelentések könnyen formálhatóak lesznek az épp aktuális igényeknek megfelelően, melyeket Ön egy igazán felhasználóbarát felületen, valós idejű információk alapján tekithet meg.

Benefits of using reporting systems by BPiON

Milyen üzleti és pénzügyi riportokra van szüksége vállalatának?

+ belső menedzsment riportok számos formájára (pl.: hatékonysági jelentések, budget összehasonlítások, pénzügyi előrejelzések – “forecast”, cash flow jelentések, bér és egyéb HR riportok) eltérő gyakorisággal és követelményrendszerrel, melyek támogatják a belső döntéshozási folyamatokat, megfelelve a helyi és cégcsoport szintű elvárásoknak, sztenderdeknek (pl.: IFRS, UK GAAP, stb.).
+  valamint helyi adóhatóságoknak leadandó havi és éves kötelező pénzügyi riportokra (: pénzügyi beszámoló, adó bevallások, stb.)

Szerencsére, mindkét kategóriához ugyanazon digitalis technológiai megoldások használhatóak. Melyek lehetnek ezek?

A vállalat digitális érettségétől függően különböző automatizációs szintek léteznek, az excel függvényekkel való varázslástól az „önkiszolgáló” riportok használatáig. Néhány példa ezekre:

+  ETL (EXTRACT-TRANSFORM-LOAD)
adatforrásai lehetnek: Excel, Access, Smartsheet.com, adatbázisok, egyéb fájlok (CSV, TXT, JSON), stb.
+  API, interfészek
+  
Adattárházak
+  
AI technológiával támogatott BI dashboardok
+  
stb.

Ha szeretne többet megtudni ezekről a technológiákról és a digitális evolúció lehetséges lépcsőfokairól, ide kattintva további információkkal gazdagodhat.

Folyamat digitalizáció & BPO (Business Process Outsourcing – Üzleti folyamatok kiszervezése)

Egy igazán hatékony és valós idejű riportálási rendszer megléte igen sok idő és pénzügyi befektetést igényel, azonban fontos tudni, hogy létezik „plug-in” megoldás is. Érdemes megfontolni, hogy ezeket a riport készítési eszközöket, valamint üzleti céljait elérheti könyvelési outsourcing szolgáltatások keretében is, kiegészítve őket egy professzionális számviteli és tanácsadói támogatással.

Amennyiben a BPiON könyvelési szolgáltatásait választja, a következő jelentés készítési lehetőségeket kínáljuk az Ön számára:

Pénzügyi & kontrolling riportok:

+ rendszeres menedzsment riportok
+ ad hoc analitikák
+ pénzügyi tervezés – budgeting, forecasting
+ cash-flow jelentések – számlázás és pénzügyi menedzsment
+ korosított riportok
+ különböző költségszámítási módszerek
+ IFRS, US GAAP vagy egyéb helyi standard szerinti pénzügyi beszámoló
+ jogszabályi követelmények monitorozása, implementálása

HR & bérszámfejtési riportok:

+ bérköltségek megoszlásával kapcsolatos jelentések (divíziók vagy költséghelyek szerint)
+ részletes bérszámfejtési riportok ( beleértve a juttatásokat, levonásokat, nettó bért, valamint munkáltatói adót és járulékokat)
+ szabadság riportok
+ főkönyvi kivonat
+ létszám jelentések
+ szimulált bérszámfejtési kalkulációk
+ HR kontrolling kimutatások

Amennyiben Ön a könyvelési és bérszámfejtési folyamatok, riportok automatizálását fontolgatja, mindenképpen azt javasoljuk, hogy első lépésként határozzon meg pontos célokat ( milyen riportokra van szüksége és milyen gyakorisággal?), ezt követően vizsgálja meg jelenlegi folyamatait (hány különböző rendszert használnak?, hol van a „master data”?, stb) végül ezen információk alapján válassza ki a folyamat átalakítás leghatékonyabb módját! Amennyiben minderre nincs elég kapacitása házon belül, vonjon be külsős projekt menedzsert a folyamatok átvilágításába, a változás menedzsment levezénylésébe!

Kérdés esetén a BPiON szakértői állnak rendelkezésére.