Update – a béren kívüli juttatások után már az év első felében is kell szakképzési hozzájárulást fizetni

2021.01.29. CIKKÜNKET FRISSÍTETTÜK: mégse kell a béren kívüli juttatások után szakképzési hozzájárulást fizetni! Mivel az elmúlt három hétben a most megjelent rendelettől eltérő NAV állásfoglalásokat adtak ki, ma megjelent egy a jogszabályhoz igazodó tájékoztató is a NAV oldalán: https://bpion.hu/update-megse-kell-a-beren-kivuli-juttatasok-utan-szakkepzesi-hozzajarulast-fizetni/ 

2021.01.22. Korábbi blogunkban, a 2021. évi bérszámfejtést érintő változásokról írtunk, melyben szó esett a szakképzési hozzájárulás mentességről. A jogszabály megjelenésekor a szakma és az adóhatóság is másképp értelmezte a mentességet, azonban többszöri egyeztetés után kialakult az alábbi álláspont az adóhatóság részéről:

NAV-tól kapott tájékoztatás alapján: „Az a körülmény, hogy a Széchenyi Pihenő Kártyára utalt juttatás után nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót, az nem jelenti azt, hogy a szakképzési hozzájárulás alól is mentesítést élvez a jövedelem juttatás. Az Szkt. 105. § (3) bekezdés szerinti szabályt ebben az esetben nem lehet irányadónak tekinteni, mert a béren kívüli juttatás szociális hozzájárulási adó alóli mentessége nem a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény – hanem a 2020. évi LVIII. törvény – rendelkezésein alapul. A béren kívüli juttatás után a szakképzési hozzájárulást meg kell fizetni.”

Így a SZÉP kártya juttatások adóterhe 2021. első félévében adott juttatások esetén 16,5%, míg 2021. második félévében 32% lesz.

Az adóteher alakulása béren kívüli és egyes meghatározott juttatások tekintetében 2021. évben:

Az adóteher évközi változása miatt különösen fontos, hogy az első félévben időarányosan adott SZÉP kártya juttatások utalása megtörténjen 2020. június 30-ig, mert az első félévben adott juttatások még mentesülnek a szociális hozzájárulási adó alól. 

2021. július 1-től nyilatkoztatni kell az új belépőket az előző munkáltatótól kapott szép kártya összegekről, mert azt már figyelembe kell venni az éves keretek meghatározásánál, ami egységesen 450 ezer forint lesz. A keretet meghaladóan adott juttatás már egyes meghatározott juttatásként adóköteles.

Fenti tájékoztatás a jelenleg hatályos jogszabályok alapján készült.

Reméljük hasznosnak találta összefoglalónkat. Amennyiben további információra van szüksége kérem forduljon bizalommal munkatársainkhoz.

Addig is ajánljuk figyelmébe további írásainkat bérszámfejtés, HR és munkaügyi témában.

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom