Újabb szektorokat vontak be – A korona vírus okozta gazdásági károk enyhítésére tett gazdasági intézkedések ii.

Az eddigieken túl újabb szektorokra terjesztette ki a kormány a napokban hozott gazdasági intézkedéseit.

Az érintett szektorok:

  • utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79),
  • fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04) és
  • belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30).

Mindez azt jelenti, hogy ezen szektorok esetén sem terheli szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség kifizetőt a munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személy foglalkoztatása tekintetében, az egyéni vállalkozót, illetve a társas vállalkozót e jogállására tekintettel. Nem keletkezik szakképzési hozzájárulási kötelezettség sem. A rehabilitációs hozzájárulás tekintetében is kedvezmény illeti meg az érintett szektorok cégeit, nem kell előleget fizetniük, és az éves kötelezettségük is a kétharmadára csökken.

A munkavállalói terheket pedig úgy kell teljesíteni, hogy a járulékalapot képző jövedelem után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7.710 forintot kell megfizetni.

A fenti szabályokat a 2020. március, április, május és június hónapra vonatkozó adó- és járulékfizetési kötelezettség esetében kell alkalmazni.

A járulékok meg nem fizetése nem érinti a munkavállalók társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.

Hogy kit kell adott szektorba tartozó társaságnak tekinteni, azt az árbevétel összetétele és nagysága dönti el.

A kedvezményes járulék és adófizetési kötelezettség azokat a társaságokat érinti, amelynek tényleges főtevékenysége megegyezik a megadott tevékenységekkel, vagyis akinek a megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott az adott tevékenységből.

További kérdések esetén állunk rendelkezésére: hello@bpion.com

üres ülések egy repülőn

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom