Szja visszatérítés – Letölthető a nyilatkozat!

Egyre tisztább a kép, a NAV október 28-i tájékoztatása sok tévesen megjelent sajtó hírt cáfolt meg.

Talán az egyik leggyakrabban olvasott téves híresztelés, hogy az éves adóigazolást a munkáltatóknak nem január 31-ig kell kiadni. Az adóhatóság is megerősíti, hogy az igazolás (M30-as) kiadási határideje nem változott, maradt továbbra is január 31.

Az adóvisszatérítéssel kapcsolatos korábbi összefoglalónkat itt olvashatja el.

2021. OKTÓBER 31-TŐL ELÉRHETŐ AZ ADÓVISSZATÉRÍTÉSSEL KAPCSOLATOS VISSZADO NYILATKOZAT

Nem kell nyilatkoznia azoknak, akiknek családi pótlékot folyósít a NAV, hiszen már rendelkezésre áll az információ a jogosultságról és arról is, hogy hova utalhatja vissza a levont szja-t az adóhatóság.

Nyilatkozni annak szükséges:

  • aki családi pótlékra jogosult, de mivel nem ő kapja, ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím, vagy belföldi bankszámlaszám.
  • aki magzat után jogosult az adóvisszatérítésre, ide tartozik a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa.
  • aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt.
  • kisadózóként bejelentett magánszemély, aki nem kap családi pótlékot.
  • máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

A nyomtatványt elektronikusan vagy papíralapon is be lehet nyújtani a NAV-hoz. Papíralapon a lakóhely, illetve a székhely szerinti NAV igazgatósághoz kell eljuttatni egy aláírt példányt.

A nyilatkozat letölthető itt.  

A nyilatkozat benyújtási határideje: 2021. december 31.

Aki elmulasztja a határidőt és nem nyújtja be 2021. december 31-ig a nyilatkozatot, az éves személyi jövedelemadó bevallásban – akár a bevallási tervezet kiegészítésével – még érvényesítheti az adóvisszatérítést 2022. május 20-ig.

Az adóhatóság tájékoztatása ezen a linken érhető el.

További adózásibérszámfejtéssel, HR adminisztrációval és munkaüggyel kapcsolatos írásainkért olvassa blogunkat!

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom