SZÉP kártya 2021

Jó hír a vállalkozásoknak, hogy marad a béren kívüli juttatásként adott SZÉP kártya kedvező adózása még 2021. első felében is.

2020. október 27-én a Magyar Közlöny 231. számában megjelent a 2020. évi CIV. törvény a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes szabályok megállapításáról és a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes törvények módosításáról. Az elfogadott törvény alapján 2021. június 30-ig marad a SZÉP kártyára utalt összegek kedvező adózása.

kávé sárga háttérenA 2020. évi LVIII. törvény (A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről) 40. §-ának módosítása tartalmazza, hogy a béren kívüli juttatásként adózó SZÉP kártyára utalt összegek után 2021. június 30-ig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni, így a korábbi 32,5%-os adóteher helyett ezen juttatások tekintetében csak a 15% személyi jövedelemadót kell megfizetnie a munkáltatónak.

2021 január 1 és 2021. június 30-a között továbbra is marad az éves 800 ezer forintos rekreációs keretösszeg, (költségvetési szerveknél 400 ezer forint) változatlanul az alábbi értékhatárokkal:

+ szálláshely alszámlára utalt támogatás maximum évi 400 ezer forintig,
vendéglátás alszámlára maximum évi 265 ezer forintig,
szabadidő alszámlára maximum évi 135 ezer forintig utalt támogatás minősül béren kívüli juttatásnak.

Nem változott, hogy amennyiben a munkáltató ezen értékhatárokat meghaladó összegben utal, úgy a felettes rész egyes meghatározott juttatásként adóköteles, így a keretösszeget meghaladóan nyújtott juttatások után 15,5%-os szociális hozzájárulási adót is meg kell fizetnie a munkáltatónak. Az adó alapja az egyes meghatározott juttatások tekintetében a juttatás 1,18-szorosa változatlanul.

Várható változások 2021. júliustól

A jelenleg benyújtott törvényváltozások értelmében 2021. júliustól várhatóan a korábbi 450 ezer forintos éves értékhatár lesz érvényben. Ahogy korábbi adóváltozásokról szóló tájékoztatónkban is írtuk a törvényjavaslat megszűntetné a költségvetési szervek és az egyéb munkáltatók által nyújtott béren kívüli juttatásokkal összefüggésben meghatározott ún. rekreációs keretösszegek közötti különbséget, egységesen várhatóan 450 ezer forint lesz a keret. Az adóváltozásokkal kapcsolatos javaslat elfogadását, kihirdetését követően a végleges jogszabályváltozásokról is beszámolunk.

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom