Osztalék adózása 2019

Hogyan változik az osztalékból származó jövedelem adóterhe 2019-ben?

2018-ban az adminisztrációs terhek csökkentése jegyében megszűntették az egészségügyi hozzájárulás adónemet, amely a kifizetendő osztalékot terhelte. Az adónem megszűnésnek változása magával hozta az osztalék kifizetés adó terhének változását.

A 2018-as üzleti évről készített beszámoló alapján elfogadott osztalékfizetésre már az új szabályokat kell alkalmazni, ezért érdemes felkészülni az aktuális jogszabályok ismertéből a beszámoló készítés és az osztalék elfogadás időszakában, hogy milyen adó is terheli 2019-ben a kifizetendő osztalékot.

2018-as osztalék adózási szabályok

A régi szabályok alapján 2018-ig a kifizetendő osztalékot 15%-os személyi jövedelemadó és a 14%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO) terhelte, amelyet azonban csak évi 450.000 Ft-os határig kellett megfizetni és csökkenthető volt az adóévben megfizetett 4% természetbeni és 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulékkal, az egészségügyi szolgáltatási járulékkal és az adóévben megfizetett egyéb 14%-os EHO összegével. Amennyiben tehát egy magánszemély járulék alapot képező jövedelme elérte az évi 6.428.568 forintot, nem merült fel EHO fizetési kötelezettsége a kifizetett osztalék után, mely havi szinten 535.714 forintot jelentett.

Pizza szeletek - osztalékadó

2019-es osztalék adózási szabályok

2019-től az új szociális hozzájárulási adóról szóló törvény magába foglalja azokat a jövedelmeket, amelyeket EHO fizetési kötelezettség terheli, így az osztalékból származó jövedelmet is szociális hozzájárulási adó terheli, melynek mértéke 19,5%. Az új szabályok is előírnak felső plafon értéket , méghozzá addig kell megfizetni az osztalék utáni szociális hozzájárulási adót, amíg az adott évben megszerzett összes szociális hozzájárulási adó alapot képező jövedelem eléri az érvényes minimálbér 24-szeresét. A jelenleg érvényben lévő minimálbér esetén ezen küszöbérték 3.576.000 forintos éves jövedelmet eredményez, vagyis havi bruttó 298.000 forint felett már nem merül fel szociális hozzájárulási adó az osztalékból származó jövedelem esetén.

Amennyiben csak osztalék jövedelemmel rendelkezünk, az új szabályok 247.320 forint adóteher növekedést eredményeznek számunkra 3.576.000 forint kifizetett osztalékig.

Amennyiben azonban munkaviszonyból származó jövedelemmel is rendelkezünk az osztalékból származó jövedelem mellett, akkor az adóhátrány egyre inkább csökken minél magasabb a munkaviszonyból származó jövedelem. Pontos összeget azonban nem lehet meghatározni, mert függ az osztalékból származó jövedelem nagyságától és az egyéb más típusú jövedelmek nagyságától.

Az osztalékfizetésre vonatkozó 15%-s személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség szabályai változatlanok maradtak.

Ha kérdése merülne fel a témával kapcsolatban, keresse bátran a BPiON tanácsadóit a hello@bpion.com email címen!

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom