Októbertől kiróható az 500 ezer forintos online adatszolgáltatási bírság – Hogyan kerüljük el?

2020. szeptember 30-ával lejár az online számla adatszolgáltatás 2.0 szabályozásaival kapcsolatos türelmi időszak, innentől kezdve a NAV már akár számlánként 500 ezer forintos bírságot is kiróhat az ellenőrzések során feltárt mulasztásokért.

2020. július 1-től a NAV kiterjesztette a jelentési kötelezettséget minden belföldi adóalany közötti B2B ügyletre (értékhatártól függetlenül, tehát a 100.000 ft ÁFA tartalom alatt is), a fordított adózású, és bizonyos áfamentes ügyletekre vonatkozóan is.

Korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük az online számla adatszolgáltatással kapcsolatos határidőket, technikai és jogszabályi feltételeket.

Mire kell figyelnünk az online számla adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése során, hogy a nem megfelelő adatszolgáltatás miatt kiszabható mulasztási bírságot elkerüljük?  

Az adatszolgáltatás sikerességét több tényező befolyásolja. Fontos a jogszabályi megfelelőség, hogy a kiállított számlánk az ÁFA törvénynek megfelelő adattartalmú számla legyen. Természetesen fontos az online számla 2.0 jogszabályi előírásainak betartása, és a nyilvántartások megfelelő kezelése is.
Ilyen például az ÁFA törvényben meghatározott számla kibocsátási határidő rövidülése, az eddig adómentes ügyletekkel kapcsolatos változások, a nyomtatvány alapú számlatömbbel dolgozó vállalkozások megnövekedett adminisztrációs terhe.

A jogszabályokon túl azonban ott vannak a technikai megvalósítás feltételei, melyek talán több fejtörést okozhatnak a vállalatoknak.

E tekintetben fontos figyelnünk a megfelelően kialakított adatexport folyamatokra, az xml fájl és az abból keletkező számlakép egyezőségére, a számlázási folyamatok helyes működésére.

Az adatszolgáltató rendszer nem változtathat a számlaadatokon. Hibás az a gondolat, miszerint elsődlegesen az adatszolgáltatásnak kell jónak lennie. Ha nem megfelelő adattartalommal lett kiállítva a számla, akkor a számlázó programnak ezt az adattartalmat kell az adóhivatal felé megküldenie.

Az adatszolgáltatás feldolgozásának eredményét ezen kívül a programnak le is kell kérdeznie, mivel a jogszabályi rendelkezések szerint ekkor teljesül csak az adatszolgáltatás.

NEMZETKÖZI ERP RENDSZEREK ÉS A MAGYAR ONLINE SZÁMLA ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG

Multinacionális vállalatoknál különösen fontos, hogy az ERP / vállalatirányítási rendszer megfelelően legyen konfigurálva a magyar számviteli jogszabályok követése tekintetében. Jól működő összekötés valósuljon meg a helyi könyvelési programmal, illetve a NAV online számla rendszerével. Ez sokszor igen nehéz feladat és egyaránt igényel IT, valamint számviteli, könyvelési szaktudást.

Az ERP rendszereken belül végzett lokalizációs fejlesztések jellemzően időigényesebbek és drágábbak, annál, mintha egy helyi számlázóprogramot választ az ügyfél. Multinacionális környezetben azonban igazodni kell a cégcsoport számára előírt IT politikához és a kijelölt rendszerekhez, melyből a konszolidált cégcsoport szintű információkat megkapják a vezetők. Ezért érdemes mérlegelni, hogy az ERP rendszerben fejleszt-e az ügyfél, vagy szatellit rendszereket alkalmaz a meglévő ERP megoldás mellett, illetve azt kiegészítve. A számlázó rendszer fogalmát ugyanis a NAV kicsit tágabban értelmezi. Ennek megfelelően számlázó rendszernek tekinthető a számla kibocsátására alkalmas számítástechnikai program, programfunkció, programmodul, ideértve az online számlázó rendszereket is. A számlázó program alapmoduljának tekinthetjük a számla kiállítására alkalmas modult, míg egy másik – satellite – rendszer által biztosíthatjuk a számlázó adatszolgáltató modulját. A két rendszer által biztosított kombinált megoldást jogszabály szerint hívhatjuk számlázó programnak, azaz lehetőségünk van arra, hogy a kiegészítő adatszolgáltatásra alkalmas szoftvert is a számlázó program részeként tekintsük, ha biztosítani tudjuk humán beavatkozás nélkül, automatizmusok mentén – többek között – az adatok valós idejű továbbítását.

BIZTOS HÁTTÉR AZ ADÓDIGITALIZÁCIÓ FELÉ VEZETŐ ÚTON

online számla adatszolgáltatás - NAVapiON BPION

A BPiON könyvelői és folyamat átalakítási szakemberei közösen fejlesztették ki a TAXapiON applikációt, mely a nemzetközi könyvelési rendszerek magyar jogszabályoknak való megfeleltetését segíti elő, kiegészítve egy folyamatos számla monitoring szolgáltatással és a legjobb szakemberek támogatásával.

Amennyiben úgy érzi, hogy vállalata még nem kellően magabiztos a témában és szüksége lehet szakmai támogatásra, akár csak egy könyvelési és számlázási folyamat auditálása, akár technológiai kivitelezés terén, keresse a BPiON online számla adatszolgáltatás szakértőit!

Keresgéljen további adózással, könyveléssel, számvitellel kapcsolatos írásainkat között! Biztosan talál hasznos tartalmakat, érdekes szakmai értekezéseket.

0 00

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom