NAV online számla 2.0 – Kezdje el időben a felkészülést!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal módosította a kiállított számlák adatszolgáltatására vonatkozó előírásokat, és az alábbi elérési úton közzétette a 2020.04.01-től kötelezően alkalmazandó adatszolgáltatás dokumentációjának leírását: NAV adatszolgáltatás v2.0 (API dokumentáció, xml séma). Az online adatszolgáltatás bevezetése óta ez a verzióváltás lesz az egyik legjelentősebb technikai fejlesztés. Az Adóhatóság végső célja a módosításokkal, hogy az áfa bevallási tervezet automatizmussal elkészüljön a jövőben.

A változás eredményeként többek között az alábbi módosítások lépnek életbe:

+ Kötelezővé válik a számlázóprogrammal kapcsolatos adatok (BasicRequestType) szerepeltetése minden NAV-szerver felé irányuló kérésben
A számla-adatszolgáltatás előírt XML formátumát átszerkesztik
(pl. számlaszám, számla kiállítási dátuma)
A teljesítési dátum kötelezően jelentendő lesz a jövőben
Az áfa összege forintban is kötelezően jelentendő az egyes számlák kapcsán.

Javasoljuk, hogy mielőbb készüljenek fel a változásra, mivel 2020.04.01 után a jelenlegi v1.1-es verzió szerinti adatszolgáltatásra már nem lesz lehetőség.

Azon adózók számára, akik időben fel kívánnak készülni, a 2.0-s számlabejelentő interfész – teljes funkcionalitással – már 2019.10.15-től elérhető lesz, ezáltal majdnem fél év áll az adózók rendelkezésére, hogy teszteljenek, fejlesszenek.

A BPiON Tanácsadói és Project Office csapata készséggel áll minden jelenlegi és jövőbeli ügyfele rendelkezésére a változások adaptálása során.

Az eddigi v1.0-s és v1.1-es előírások implementálása során szerzett tapasztaltunkkal a hátunk mögött örömmel segítünk

akár az átállás részfeladatainak (pl.: előírások / változások interpretálása külföldi fejlesztők részére, projektkoordináció a fejlesztők és az adózók között, tesztkörnyezetben megvalósuló tesztelés stb.),
akár egészének a megoldásában.

Forduljanak hozzánk bizalommal, keresse szakértő kollégáinkat a hello@bpion.com email címen!

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom