Munkaerő-kölcsönzés: egyenes vagy fordított áfa? Segítünk eldönteni!

2021. április 1-jétől módosulnak a munkaerő kölcsönzésre vonatkozó áfa szabályok. A változások értelmében a munkaerő-kölcsönzés szolgáltatások túlnyomó többsége esetében megszűnik a fordított áfa, csak a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatások szűk köre esetében használható továbbra is a fordított adózás.

A módosítás után csak azok a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatások maradnak a fordított áfa hatálya alatt, amelyek ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatásra irányulnak. Ezekben az esetekben természetesen a fordított adózás csak akkor alkalmazható, ha fennállnak a fordított adózás egyéb feltételei is, vagyis az érintettek mindegyike belföldön nyilvántartásba vett adóalany és egyiknek sincs olyan jogállása, amely alapján az adó megfizetése tőle ne lenne követelhető.

ÁTMENETI SZABÁLYOK

Az áfa szabályok megfogalmazása szerint az adófizetés a teljesítés időpontjában keletkezik. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy adott ügylet esetében a fordított vagy az egyenes adózás szabályait kell-e alkalmazni, meg kell vizsgálni, hogy a teljesítés időpontja megelőzi-e a módosítás hatályba lépésének a napját.

Amennyiben az ügylet teljesítési időpontja megelőzi a hatályba lépés napját, akkor a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. Ha egy időszakos elszámolású ügylet teljesítés időpontja megelőzi 2021. április 1-jét, akkor a fordított adózás előírásai alkalmazandóak, függetlenül attól hogy az időszak esetleg áthúzódik a hatályba lépés napján.

Egyenes adózás szabályai szerint kell kiállítani a számlát, ha az ügylet teljesítési időpontja 2021. április 1. , vagy ezt követő dátum. Időszakos elszámolású ügyleteknél, akkor is az egyenes adózás szabályait kell alkalmazni, ha az időszak megelőzi a hatályba lépés napját, akár teljes egészében, az adókötelezettség meghatározásához a teljesítés napja a meghatározó.

A fentiekből következik, hogy amennyiben az időszakos elszámolású ügylet esetében az időszak magában foglalja a hatályba lépés napját, nem kell megosztani az időszakot részben fordított és részben egyenes áfás ügyletre, hanem egyben kell kezelni és a teljesítés időpontja szerint meghatározni az adókötelezettséget.

Hasznosnak találta cikkünket? Olvasson tovább blogunkon!

Könyvelés és adózás

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom