Minimálbér 2021 – és mindaz, amire hatással van.

A január végén megjelent kormányrendelet 2021. február 1. naptól állapította meg a minimálbér új összegét, amivel nagyon sok kérdést és bizonytalanságot generált a januárra történő alkalmazhatóság kapcsán, erre próbálunk most választ adni Önnek.

Sok jogszabály az év első napján érvényes minimálbér alkalmazását írja elő, ami idén még a 2020. évi minimálbérnek megfelelő 161.000 Ft volt.

A 2021. február 1. naptól érvényes minimálbér összege havi 167 400 forint lett.

fény az alagút végén

Az új minimálbérrel egyidejűleg kihirdetett 21/2021. kormányrendelet tartalmazza, hogy különböző jogosultságok esetében lehet alkalmazni visszamenőleges hatállyal is az új minimálbért január hónapra. Sajnos nem tételes jogszabályi hivatkozásokat tartalmaz a rendelet arról, hogy mely esetekben lehet/kell/kötelező az új minimálbért alkalmazni.

Az azóta megjelent NAV tájékoztatók, Pénzügyminisztériumi tájékoztatók alapján a szakmai álláspontunkat a következő táblázatban foglaltuk össze.

Táblázat a minimálbérrel kapcsolatos kötelezettségek alkalmazásáról

2021. január 1-jéig visszamenőleg is lehet számolni a személyi kedvezmény esetében a megemelt minimálbérrel, illetve a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezményeknél a magasabb összeggel történő igénybevétel is lehetőség.

Reméljük hasznosnak találta összefoglalónkat. Amennyiben további információra van szüksége kérem forduljon bizalommal munkatársainkhoz.

Addig is olvasson tovább: Bérszámfejtési változások 2021-ben.

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom