Folytatva sorozatunkat, ezen a héten Gudman Judit, Client Service Director, a magyarországi könyvelési és bérszámfejtési outsourcing szolgáltatásaink vezetője mesélt a kényszer home office-ban töltött időszak tapasztalásairól.

Gudman Judit, Client Service Director, BPiON és a fia tanulnak és dolgoznak a karanténbanCsatlakozva Kakuk Béla (Karantén CEO szemmel) és Kovács Tamás (“Feketeöves pálya, hivatásos kaszkadőröknek”) gondolatmenetéhez, számomra a legpozitívabb üzenete ennek az időszaknak a cégkultúránk sikeres helytállása volt. Emellett megerősítést kapott a korábbi stratégiánk is, miszerint egy céget a nulláról úgy kezdj el felépíteni, mintha már holnap százasával állnának sorba az ügyfelek és több száz főt foglalkoztatnál. Vezess be olyan IT rendszereket, működtess olyan folyamatokat és találd meg azt a managementet, akivel képes leszel a megálmodott méretet megvalósítani! Ebbe invesztáltunk a legtöbbet és most az élet igazolta, hogy nem volt haszontalan. A cégkultúra és a stabil technológiai alapok együttesen támogatták a gördülékeny átállást.

Bár senki nem számított rá, hogy a mi életünkben jöhet egy ilyen vírus, ami napok alatt írja felül a megszokásokat, határozottan segített, hogy a munkatársak nálunk hozzászoktak, hogy semmi sem állandó, mindig jön a következő változás, amit vagy a piac hoz eléjük vagy akár csak természetszerűleg a növekedésből fakad. A munkavállalóink többsége erre teljesen nyitott, alkalmazkodóak és kihívásként élik meg az újdonságokat. Szerintem egy újabb tapasztalattal gazdagodtunk az elmúlt néhány hónapban, ami még jobban összekovácsolta a csapatot, és erősítette az ügyfeleink lojalitását.

Emlékszem arra a bizonyos péntek 13-ra…  A reggeli all staff meetingen bejelentettük, hogy hétfőtől teljes home office-ba költöztetjük a céget. Készültünk rá, átgondoltuk, biztosítottunk minden technikai és elvi feltételt, mégis úgy éreztem, hogy háborúra készülünk és senki nem tudta mi vár ránk, meddig fog tartani. Mégis volt már akkor egy nagyon jó érzés is bennünk, egy csapat összekovácsoló erő, ahogy ehhez az átálláshoz mindenki hozzátette, amire szükség volt, és kellő nyitottsággal és bizalommal állt bele a helyzetbe.

Miután túl voltunk a „hazaköltözés” első izgalmain, talán egy dolgot rontottunk el és ezt másként csinálnám, ha újrakezdenénk. Túl naivak voltunk. Ebben a helyzetben azt gondoltuk, hogy le fog minden lassulni és lesz idő az eddig elmaradt „house keeping” jellegű feladatokra. Mi pedig nem szeretünk tétlenkedni, így élből elővettünk eddig a sor végén várakozó feladatokat, új projektekbe fogtunk bele. Persze gyorsan kiderült, hogy tévedtünk, egyáltalán nem lassultak le a mindennapok, sőt!

Óriási hangsúlyt fektettünk arra, hogy megtaláljuk azokat a pontokat, ahol az ügyfeleinket segíteni tudjuk ebben a helyzetben, követtük a közlönyt, a híreket, agyaltunk azon, hogy melyik iparág hogyan érintett és mi lehet a következő lépés, amiben az ügyfelek ránk tudnak támaszkodni. Sokat vállaltunk, nagy lendülettel indultunk és a fentieken túl további fejlesztéseket, rendrakásokat, új projekteket indítottunk, hogy ne érezzük tétlennek magunkat.

Talán a humán oldalát becsültük alul a dolgoknak. Igyekeztünk a különböző élethelyzetben otthon maradt és privát kihívások elé is állított kollégákat segíteni, ahol tudtuk, miközben mi is a gyermekeink tankönyvei és óvodai foglalkozásai mellől menedzseltük a mindennapokat és sakkoztunk a párunkkal, hogy épp kinek van fontosabb callja, kié legyen a lakás csendesebb része, és ki figyeljen azalatt a gyerekekre.

Ami a folyamataink terén még a fentieken túl számomra nagyon kellemes meglepetés volt, az az a tény, hogy a technikai megoldásaink révén zökkenőmentesen tudtunk új kollégákat és ügyfeleket onboardingolni. 100%ban ment minden remote-ból. Ez egy nagyon jó visszajelzés arra vonatkozóan, hogy a rendszereink, amiket anno papíron megálmodtunk, az életben és ilyen krízis helyzetben is tökéletesen működnek. Ennek rengeteg olyan momentuma van, amit hosszú távon fogunk most már használni, de talán még jó ideig vártunk volna vele, ha nincs kényszer az élesítésre.

Múlt héten Karó Kata, Accounting Manager mesélt a témában, olvassa el!