Koronavírus teszt, mint adómentes juttatás

A COVID-19 miatt március óta jelentősen átértékelődtek az irodai munka vs. home office lehetőségein túl, a munkáltatók által nyújtott juttatások és a munkáltató kötelezettségei is.

Sok cég nehéz pénzügyi helyzetbe került, melyeken a kormány gazdasági akcióterve keretében nyújtott támogatásai (pl. a munkahely teremtő támogatások, csökkent munkaidős foglalkoztatás támogatása, adózási könnyítések) átmeneti megoldást nyújtottak. A támogatásokról szóló korábbi összefoglalóinkat itt olvashatják.

A munkáltatók többsége nem teheti meg, a feladatok jellegéből adódóan, hogy otthoni munkavégzést rendeljen el, viszont a tevékenység zavartalan további működése és a biztonságos munkakörnyezet fenntartása érdekében adómentesen térítheti meg a koronavírus teszt elvégzést a munkavállalók részére.

A 2012. évi I. törvény a Munka törvénykönyve (Mt) 51.§ és a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. tv (Mvt.) határozza meg a munkáltató alapvető kötelezettségeit, miszerint a munkáltató köteles biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. A biztonságos munkakörnyezet fenntartásának jelentősége a járvány miatt kialakult veszélyhelyzet fennállása alatt különösen megnőtt.

Ha a munkáltató a jogszabályokon alapuló kötelezettség miatt rendeli el a munkavállalók számára a koronavírus teszt elvégzését, illetve a vizsgálat az egészséges és biztonságos munkavégzés biztosításához szükséges, úgy ennek költségeit és egyéb terheket az említett jogszabályok alapján nem szabad a munkavállalóra hárítani. Ezekben az esetekben az 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 4.§ 2a) bekezdése alapján nem keletkezik adófizetési kötelezettsége sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak.

A munkavállaló számára a munkáltató által biztosított koronavírus teszt adózásáról a Nemzeti Adó és Vámhivatal is tájékoztatót tett közzé, mely kitér mind a veszélyhelyzet időtartama alatt, mind a veszélyhelyzet megszüntetését követően biztosított teszt adózásáról.

Reméljük, hasznosnak találja cikkünket. Folyamatosan beszámolunk minden életbe lépő változásról, érdemes követni blogunkat. Olvassa el korábbi összeállításainkat a témában!

vérvétel előkészületei egy nő karján

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom