számla megsemmisítőKorábbi cikkünkben már bemutattuk milyen szabályok vonatkoznak az időszakos elszámolású ügyletekre. Most vegyük át, hogy hogyan tudjuk helyesen javítani az időszakos elszámolással kiállított számlákat!

Az időszakos elszámolású ügyletekkel kapcsolatos számlakorrekciók lehetséges esetei:

Növekszik egy időszak ellenértéke

Abban az esetben, ha egy elszámolási időszak tekintetében nő az ellenérték, a különbözet miatt új teljesítés keletkezik, ami új teljesítési időpontot eredményez. Ebben az esetben nem helyesbítő számlát kell kiállítanunk, hanem normál számlát.

Ebből következően az új számla kiállításakor figyelnünk kell arra, hogy a számla fizetési határideje az érintett időszak utolsó napjához képest hova esik. Így a számla teljesítés időpontja:

  • az időszak utolsó napja
  • vagy a számla kelte
  • vagy a fizetési határidő
  • vagy az elszámolási időszak utolsó napjától számított 60. nap lesz,

attól függően mikor kerül sor a számla korrekcióra, de az elszámolási időszak utolsó napjától számított 60. napnál nem lehet későbbi teljesítési dátumú a különbözet elszámolása.

Amennyiben az időszak utolsó napjától számított 60 napon túl kerül sor a módosításra és a 60. napot magában foglaló általános forgalmi adó bevallás már korábban beadásra került, önellenőrzés szükséges a számla kiállító oldaláról.
A számlabefogadónál – mivel normál számlát fogad be, nem korrekciós számlát – a levonási jog a számla teljesítési időpontjában nyílik meg. Ezzel a levonási joggal a teljesítés időpontjától számítottan 2 éven belül bármelyik későbbi időszakban élhet.

Csökken az ellenérték

Amennyiben a korrekció következtében csökken az ellenérték, korrekciós számlát szükséges kibocsátani, azonban ebben az esetben nincs önellenőrzési kötelezettség a számla kiállító oldaláról. Befogadó oldalon pedig a csökkenést a számla befogadó általi kézhezvételének időpontjában kell figyelembe venni.

Több időszak elszámolása esetén

A gyakorlatban sűrűn előforduló eset (pl. közüzemi szolgáltatóknál, ingatlanüzemeltetők esetén), hogy a felek előre rögzítik az egyes elszámolási időszakokra vonatkozó fizetési esedékességet és ellenértéket egy olyan kikötéssel, hogy meghatározott idő elteltével elszámolnak egymással és számba veszik a ténylegesen teljesített értékesítéseket/szolgáltatásnyújtásokat. Ezekben az esetekben a korábban ismertetett módon kell eljárni aszerint, hogy növekszik vagy csökken az ellenérték mind a számlakiállító, mind a számla befogadó oldaláról.

Téves adókulcs vagy adóösszeg javítása

Téves adókulcs vagy összeg javítása esetén attól függetlenül, hogy csökken vagy nő az adókötelezettség, korrekciós számlát kell kiállítani minden esetben. Amikor az adókötelezettség csökken, a számla kibocsátó oldalán önellenőrzés nélkül, abban a bevallási időszakban kell kimutatni a csökkenést, amikor a korrekciós bizonylat a számla befogadó rendelkezésére áll.
Az adókötelezettség növekedése esetén a számlakibocsátót a korrekciós számla kibocsátása mellett önellenőrzési kötelezettség is terheli. A korrekciós számlát a befogadó a kézhezvétel időpontja szerinti bevallásában mutatja be.

Hiányzó időszak

Az esetben, ha egy időszak nem került kiszámlázásra és ezt később pótolják, a számla kiállítónak normál számlát szükséges kiállítani az időszakról, figyelembe véve a 60. napos szabályt.

Befogadó oldalon ebben az esetben sincs önellenőrzési kötelezettség, az utólag kiállított számlát annak teljesítési időpontjától számított két éven belül bármelyik általános forgalmi adó bevallásában figyelembe tudja venni minden jogkövetkezmény nélkül.

 

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége a könyvelési feladatok, számviteli tanácsadás, adózás területén, a BPION szakértői állnak rendelkezésére. Keressen minket!

Szívesen olvasna még könyvelés és adózás témában? Ajánljuk figyelmébe korábbi cikkeinket!