Megszűnik a feltöltési kötelezettség a helyi iparűzési adóban is.

jó hír és tűzijáték - megszűnik a helyi iparűzési adó feltöltési kötelezettség MagyarországonA korábban érvényben lévő szabályozások szerint azoknak a társasági adóalanyoknak, akiknek az adóévet megelőző adóévben az éves szintre számított nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot, az adóévre megfizetett adóelőleget az éves adó várható összegére az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig ki kellett egészítenie az iparűzési adó, társasági adó és innovációs járulék vonatkozásában.

A társasági adó és innovációs járulék tekintetében már 2019-ben megszűntették a kiegészítési kötelezettséget, meghagyva az adóalanyok részére a feltöltés önkéntes választásának lehetőségét, 2020-ban ezt a választási lehetőséget is eltörölték és mentesültek a vállalkozások ezen adónemek tekintetében a feltöltési kötelezettség alól.

2020-ban az Országgyűlés elfogadta és hatályon kívül helyezte a helyi adókról szóló törvény iparűzési adóelőleg-kiegészítési kötelezettségre vonatkozó előírásait. A hatályon kívül helyezés 2020. július 15-én lépett hatályba, így ezen napot magába foglaló adóévtől már nem terheli a vállalkozásokat feltöltési kötelezettség az iparűzési adó vonatkozásában. Tehát azon vállalkozások, amelyeknek üzleti éve megegyezik a naptári évvel, már 2020. december 20-ra mentesülnek a feltöltési kötelezettség alól az iparűzési adóban is.

Olvassa el mit tartogat még a jövő: Adóváltozások 2021 – Mit tartalmaz a törvényjavaslat? 

A koronavírus gazdasági hatásairól, adózást és munkaügyet érintő kérdéseiről pedig itt gyűjtöttük össze a legfontosabbakat.