Kovács Tamás, a BPiON ügyvezetője válaszolt a Haszon magazin kérdéseire:

Bár méretét tekintve a mi cégünk a kkv-kategóriába tartozik, mégis közel nagyvállalati szintű az IT-rendszerünk, amely a Microsoft megoldásaira épül. Ezért remélem, hogy hasznos tapasztalatokat tudok megosztani a vállalkozókkal – mondja Kovács Tamás, a BPION Services Kft. ügyvezetője. Ez a társaság könyveléssel, bérszámfejtéssel foglalkozik idehaza és Lengyelországban.

Felgyorsult nálunk a döntéshozatal a Microsoft Teams révén, és nagyságrendekkel kevesebb utazással tudunk meetingeket tartani a lengyel kollégákkal és olyan munkatársakkal, akik nem tudnak az irodában megjelenni. Ha a videokonferencián mégsem tud részt venni minden érintett, akkor felvételt készítünk róla, és aki más irányú elfoglaltsága miatt kimaradt, az a felhőből lehívhatja az adott megbeszélést.

Amikor kezdett körvonalazódni a járvány okozta szükséghelyzet, bevezettünk egy rövid napindító operatív megbeszélést ezen platformon. Így alakult ki a napi szintű orientációs meeting, ami kiváltotta a korábbi – gyakran több órán át tartó – személyes megbeszéléseket. Ennek előnyös velejárója, hogy amikor gyors döntést kell hozni több menedzser és senior kolléga bevonásával, akkor rengeteg időt tudunk megspórolni.

A mi szakmánk eleve megköveteli az erős informatikai biztonságot, a szoftverek nagyfokú integráltságát, az IT-háttér rugalmas bővíthetőségét. Éppen ezért már az alapítás óta felhőalapú rendszereket alkalmazunk. Egy induló vagy átalakuló vállalkozásnak szintén nagyon fontos és hasznos, ha eleve ilyen infrastruktúrát kezd használni. Ezzel ugyanis nemcsak a hardveren spórol hanem azokon az indirekt költségeken is, amelyek egy felhő nélküli rendszer menedzsmentjével együtt járnak. Igen előnyös tehát, ha ez kezdettől fogva beépül a céges kultúrába.

Emellett bárhol is legyünk a világban, a felhő alapú platformokat használva minden fájlt nagyon egyszerűen tudunk elérni és átnézni – a mobil eszközeinken is. Ehhez nekünk a Microsoft Azure jelenti az egyik alapot. Így temérdek időt nyerünk, amit hasznos üzleti tevékenységre tudunk fordítani. Ez azért is fontos, mert nagyon gyorsan növekedtünk: két éve csupán két fővel indultunk, most 50 munkatárssal dolgozunk Magyarországon – ahol a 12. legnagyobb könyvelő cég lettünk –, és nemsokára közel 30 kollégánk lesz Lengyelországban.

Fontos szempont volt az is, hogy az Azure (a Microsoft felhőplatformja) révén magas szintű biztonsági minősítés érhető el, ami nemzetközi tenderek és nagy ügyfelek esetén nélkülözhetetlen. Ráadásul nem kell klimatizált szerverszobát fenntartanunk és kezelni a hardverigényeket, mentéseket, ami mind-mind értékes IT-időt vitt volna el, annak extra kiadásaival együtt.

Már említettem, hogy a Microsoft Teamsnek köszönhetően sokkal gyorsabb lett a döntéshozatalunk. Többek közt azért is, mert az előkészített dokumentumokat úgy tudjuk bemutatni és megbeszélni, mintha valóban ott ülnénk egymás mellett. Az ügyfeleinkre ugyanez érvényes: a videokonferencia során az anyagokat könnyű prezentálni, miközben senkinek nem kell messzire utaznia. Mégis megmarad a szemkontaktus a találkozók közben.

A fájlok közös szerkesztésére – amit az Office 365-be beépülő Teams tesz lehetővé – friss példa egy olyan tenderünk anyaga, amin három országban dolgoznak a kollégáink párhuzamosan. Ilyenkor egyszerre 3-4 fajta dokumentumot is használunk, amihez szintén a felhőalapú megosztást és kollaborációt (csoportmunkát) alkalmazzuk, így haladunk előre a verziókkal.

Ez „hagyományosan” több körös emailekkel és nagy (sokszor akár 100 megabájtos) fájlok csatolásával járna, valamint külön levelezéssel arról, hogy ki mikor ér rá az anyagokat megbeszélni. Eközben sok információ elveszne a külön csatornákon. Viszont az Office 365 révén mindez integráltan és így sokkal gyorsabban zajlik. A fölösleges továbbküldések helyett hamar megoldjuk az átnézést, javítást, véglegesítést. Egyébként jól tudtuk hasznosítani az Office-csomag tréningközpontjának anyagait is (support.office.com/en-us/office-training-center). Emellett használjuk a Microsoft vállalati közösségi hálózatát, a Yammert is, ahol többek közt képzési anyagokat, bejelentéseket tudunk megosztani.

Ezért választottuk a Microsoft platformjait, szoftvereit

  • hatékonyság
  • nagyfokú integráltság
  • nemzetközi minősítésű biztonság
  • magas rendelkezésre állás
  • sokrétű lehetőség haladó felhasználóknak
  • külső szoftverek integrálása (API révén)
  • többszörös földrajzi biztonság
  • (georedundancia): mentések távoli helyeken.

Forrás: Hatékonyság és biztonság kkv-knak is / haszon.hu