Most induló cikksorozatunkban a BPiON menedzsereit kérdezzük meg arról, hogy mit tanultak a karantén időszakból. Elsőként Kovács Tamás, a BPiON magyarországi ügyvezetője válaszolt.

A BPiON ügyvezetője home officebanSzámomra talán a karantén időszak legnagyobb meglepetése és egyben tapasztalata a hatékonyság fokozása volt. Alapvetően inkább arra számítottam, hogy a teljes home office céges és egyéni szinten is teljesítmény és reakcióidő csökkenéssel fog járni. De nem. Sőt! Természetesen vannak kérdéskörök, amiket továbbra is könnyebb személyes kontaktálás keretén belül kezelni, de ezek inkább kényelmi faktorok. Összességében nálunk nagyon hatékonynak bizonyultak a távoli munkavégzés megoldásai és eszközei.

Kiderült például, hogy mennyi mindent meglehet oldani meetingek nélkül is, akár egy gyors hívással, vagy pár emaillel, rengeteg időt spórolva ezzel. Ha mégis a meetinget mellett döntünk, lehet még hatékonyabban csinálni és nem igényel személyes jelenlétet. Erre a BPiON digitális platformjai tökéletesek voltak.

És ez átvezet a „multitasking” fogalmára, amivel azért vigyázni kell, hiszen két élű fegyver tud lenni, és szerintem kell beszélni róla, még akkor is, ha ne adj Isten szembe megy a mostani “deep work”, “be in the flow” áramlatokkal. Nekem sok olyan napom volt, amikor napi 8-10 meetingem is volt, de adott esetben, párhuzamos csatornákon emberek – a nagyobb felhatalmazástól függetlenül – vártak még tőlem egy gyors megerősítést. Felvállalva annak a kockázatát, hogy nem a nagy könyv szerinti dedikált figyelem keretein belül haladtam, úgy érzem kisebb veszteségeket szenvedtem el azáltal, hogy multitaskingban meg tudtam adni azokat a gyors reakciókat a kollégáimnak, amivel ők viszont tudtak komfortosan tovább haladni.
Lényeg, hogy ez fekete öves pálya és nagyon szűk az a sáv, ahol használható, de voltak olyan meetingek, ahol inkább információ megosztás volt a téma, inkább passzív hallgató voltam, de fontosnak tartották a jelenlétem és ilyenkor – mivel ugyanazon az integrált platformon mozogtunk (pl. Teams) – tudtam gyorsan csatornákat váltani és vinni előre más témákat is párhuzamosan.
Ettől függetlenül ezt csak „zárt pályán, hivatásos kaszkadőröknek” javaslom, én is vétettem hibákat, de összességében pozitívan éltem meg.

Ha mindez fizikai környezetben történik és egész nap be vagyok ragadva egyik tárgyaló szobából a másikba és közben kolléga keres engem az irodában valamilyen ügyben, biztos nem tudtunk volna ilyen tempóban haladni.

A munkán túl azonban ez az időszak rengeteg személyes felismerést és tanulságot is hozott számomra. (Azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül…)

Sose gondoltam volna 2019 szilveszterén, hogy pár hónap múlva egyszerre fogok cégvezető, tanár és óvodai felügyelő lenni, illetve, ha valaki azt mondja, hogy videó konferencián keresztül fogok a barátaimmal fröccsözni, kiröhögöm… Az egyik kedvenc mondásom itt is érvényes volt, miszerint a “kész legnagyobb ellensége a tökéletes”. Nem alkottam tökéletest, de nagyon sok mindent sikerült készre húzni.

Viszont azt is fontosnak tartom elmondani, hogy szerintem ebben a helyzetben is (sajnos) a nőkre jutott a feladat oroszlán része, és minden tisztelet a hölgyeknek, akik ezt végig vitték.

Mindenesetre a gyerekek most már legalább sejtik, hogy apa mit csinál, amikor dolgozik, és mit jelent a „conf call”.

Tamás után Kakuk Béla, a BPiON CEO-ja is mesélt a koronavírus okozta karantén időszak kihívásairól, olvassa el!

Itt találja Kovács Tamás további blog bejegyzéseit!