Egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség – Változott a jogszabály, tévesen fizettük meg a járulékot. Hogyan tudjuk javítani?

Azon munkavállalók számára, akik fizetés nélküli szabadságra kényszerültek, – akár a bölcsőde / óvoda átmeneti bezárása, hozzátartozójuk ápolása vagy egyéb, a COVID-19 veszélyhelyzettel összefüggésben álló okból -, nehézséget okozhat az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség bejelentése, a már megfizetett járulék visszaigénylése az új jogszabályok alapján.

Ahogy korábban már mi is írtunk róla, jelentős módosításokat tartalmaz a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók és az egészségügyi szolgáltatási járulék vonatkozásában a 82-es Magyar Közlönyben megjelent 140/2020. (IV. 21.) számú kormányrendelet.

A rendelet alapján a veszélyhelyzet fennállásának időszakában, a veszélyhelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló egészségügyi szolgáltatásra jogosult, így erre az időszakra a munkavállalónak nem kell megfizetnie a havi 7710 Ft (naptári napi 257Ft) egészségügyi járulékot, nem kell erre vonatkozó bejelentést tennie a T1011 jelű adatlapon.

Színes nyal a falon, mely mutatja az utat

20T1011 kitöltési útmutató – Melyik kódot használjuk?

Ha a magánszemély a veszélyhelyzet időszakában – legkorábban 2020. március 11-től –, a veszélyhelyzetre tekintettel volt / van fizetés nélküli szabadságon, és emiatt jelentkezett be egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésre kötelezettként, akkor tudja módosítani bejelentését.

Ezt megteheti a 20T1011 jelű adatlap – B lapján teljesített kijelentkezésével.

A változás bejelentő 01-es lapján a bejelentés típusa „2” kód – járulékfizetési kötelezettség vége. Ennek jelölésével van lehetőség az előbbiekben említett B lap kitöltésére.

Lehetséges választási lehetőségeink az indoklást illetően az űrlap kitöltésekor: a járulékfizetési kötelezettség megszűnése és annak „3”, „5” vagy „6” okának feltüntetése.

  • Abban az esetben, ha a korábbi bejelentkezés tévesen történt meg, mivel a bejelentést követően módosult a jogszabály, akkor ez esetben „5” kódot (téves bejelentkezés) kell jelölni. Ilyenkor a járulékfizetés megszűnésének időpontja ugyanaz a nap lesz, mint a tévesen bejelentett egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség kezdő időpontja.
  • Ha valamilyen pénzbeli ellátás alapján jogosultságot szerez egészségügyi szolgáltatásra, például gyermekgondozást segítő ellátásban részesül, vagy nyugdíjra válik jogosulttá, stb. – (a Tbj. 16. § (1) bekezdés a)–p) és s)-w), illetve a Tbj. 13. §-a alapján)- , akkor „3” kódot kell jelölni.
  • Ha a kötelezettség megszűnésének egyéb oka van, a 6-os számot írja a kódkockába!

Az adatlaphoz csatolt mellékletben fel kell tüntetni, hogy az érintett személy a veszélyhelyzet miatt van fizetés nélküli szabadságon, és mely időponttól (a jelölhető legkorábbi időpont a koronavírus okozta krízis fennállásának kezdete – 2020. március 11.) nem kötelezett egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére.

Továbbá tartalmazhatja a csatolmány/nyilatkozat, hogy a 140/2020 kormányrendelet rendelkezik arról, hogy a munkavállaló jogosult a veszélyhelyzet alatt az egészségügyi szolgáltatásra, ezért nem kell fizetnie és szeretné visszaigényelni a már befizetett járulékot.

Reméljük leírásunkkal tudunk segíteni az adminisztráció útvesztőiben való tájékozódásban.

A vészhelyzettel kapcsolatos további munkaügyi és adózási rendelkezésekről itt olvashat bővebben.

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom