Cafeteria kavalkád 2021 – szakképzési hozzájárulás vs. Szép kártya juttatások

Tavaly arról írtunk, hogy a HR vezetők nincsenek könnyű helyzetben a 2021. évi béren kívüli juttatások költségtervezése miatt. Akkor még magunk sem gondoltuk, hogy a helyzet még tovább bonyolódhat. Aztán beköszöntött a  január, amikor is 1 hónap leforgása alatt gyakorlatilag háromszor is felülírta a NAV tájékoztatója, illetve a kormányzati rendelet a béren kívüli juttatások után fizetendő közteher mértékét.

Nézzük mi változott az elmúlt egy hónapban időrendi sorendben:

  • Januártól 1,5%-os szakképzési hozzájárulási fizetési kötelezettség terheli a béren kívüli juttatásokat is.
  • NAV tájékoztató szerint nem kell fizetni a szakképzési hozzájárulást, a szocho mentes időszakban
  • NAV módosította álláspontját, kell 1,5% szakképzési hozzájárulást fizetni
  • Megjelent a rendelet, ami a veszélyhelyzet alatt mentesíti az szja törvény 70§ – 71§ szerinti juttatásokat a szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség alól.
  • NAV ismét módosította álláspontját, a jogszabályokkal összhangban nem kell fizetni 1,5% szakképzési hozzájárulást.

Itt tartunk most, 2021. február 11-én. Tehát a jelenleg ismert veszélyhelyzeti átmeneti rendelkezések szerint a SZÉP kártyára utalt összegek után 2021. június 30-ig nem kell fizetni szociális hozzájárulási adót és a veszélyhelyzet alatt szakképzési hozzájárulást sem. Így ezen juttatások tekintetében csak a 15% személyi jövedelemadót kell megfizetnie a munkáltatónak.

2021. január 1. és 2021. június 30-a között továbbra is éves 800 ezer forint a rekreációs keretösszeg. 2021. júliustól az éves rekreációs keretösszeg a korábbi 450.000 forint marad.

Mi lesz a veszélyhelyzet után?

Most csak találgatni tudunk, eltérően értelmezi a szakma a jelenlegi szabályozást. Nem tudjuk , hogy meg lesz-e hosszabbítva a veszélyhelyzet és azt sem, hogy ha igen – meddig. Elképzelhető még további adókedvezmény bevezetése is, illetve a szociális hozzájárulási adó további csökkentéséről is volt már szó.

Igyekszünk folyamatosan követni a jogszabályi változásokat, folyamatosan egyeztetünk az adóhatósággal és tájékoztatást adunk a további változásokról! Kövesse blogunkat!

Fenti tájékoztatás a jelenleg hatályos jogszabályok alapján készült.

Reméljük hasznosnak találta összefoglalónkat. Amennyiben további információra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom