Frissítés – 2021.03.29:
2021. március 27-én megjelent a Magyar Közlönyben a 485/2020. Kormány rendelet módosítása (147/2021. Kr.). Ez alapján továbbra is érvényben maradnak a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozásokat érintő adókedvezmények. Az érintett vállalkozásoknak a munkaviszonyban foglalkoztatottak után nem kell szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulást és rehabilitációs hozzájárulást sem fizetniük 2021. április hónapra sem. 

2021. februárban megjelentek a veszélyhelyzet és a kapcsolódó átmeneti rendelkezések meghosszabbításáról szóló 80/2021. (II.22) és 86/2021. (II.27) kormányrendelet.

Bérszámfejtést érintő rendeletek közül az alábbiak maradnak hatályban február 22-től a rendeletekben meghatározottak szerint vagy 90 napig, vagy március hónapig.

Adófizetési kedvezmények

Továbbra is érvényben maradnak a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozásokat érintő adókedvezmények. A február 27-én megjelent kormányrendelet alapján az érintett vállalkozásoknak a munkaviszonyban foglalkoztatottak után nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetniük 2021. első negyedévében.

A veszélyhelyzeti ágazatokban tartozó, rehabilitációs hozzájárulás fizetésre kötelezettek mentesülnek a rehabilitációs hozzájárulás alól 2021. évben 3 hónapra.

A 485/2020. számú kormányrendelet szerint a veszélyhelyzeti korlátozások miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások bértámogatása 2021. március hónapra is nyújtható.

Szakképzési hozzájárulás számítása

Januártól bár szakképzési hozzájárulás terhel minden olyan juttatást, ami szociális hozzájárulási adó alapja, a szakképzésről szóló törvény rendelkezéseitől eltérően a veszélyhelyzet alatt 2021. január 1-jétől a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások után május 22-ig már biztosan nem kell szakképzési hozzájárulást fizetni. A szakképzési hozzájárulás tekintetében így marad a SZÉP kártya kedvező adózása a veszélyhelyzet alatt.

Távmunkával kapcsolatos szabályok

a veszélyhelyzet ideje alatt továbbra is adható a minimálbér tíz százalékának mértékéig – havi 16 740 Ft összegben – adómentesen – igazolás nélkül – elszámolható költségtérítés, amennyiben a munkaszerződés tartalmazza a távmunkavégzésben történő megállapodást.

Ha a távmunkavégzés nem áll fenn a hónap egészében, akkor a távmunkavégzéssel érintett napokkal arányosan kell figyelembe venni a költségként elszámolható összeget, tehát pl. betegség, szabadság idejére sem jár, arányosan csökkenteni kell a juttatás összegét. További feltétel, hogy a magánszemély a távmunkavégzéssel összefüggésben nem számol el más szja törvényben meghatározott költséget, például internethasználat díját vagy bérleti díj és kapcsolódó fűtés, világítás stb. díjat.

Keresőképtelenséggel kapcsolatos orvosi igazolások

a veszélyhelyzet ideje alatt továbbra sem kell a beteg részére átadni a táppénz elszámoláshoz szükséges orvosi igazolást, hanem azt az orvos elektronikus úton – így különösen e-mailben – is továbbíthatja a beteg részére, amit a munkavállaló szintén elektronikus úton – így különösen e-mailben – is továbbíthat a munkáltató részére. (657/2020. (XII. 24.) Korm. rendeletet.)

Minimálbér alkalmazhatósága

Továbbra is érvényes a minimálbérhez kapcsolódó jogosultságok felülvizsgálatáról szóló 21/2021. (I. 28.) Korm. rendeletet, minimálbér alkalmazhatóságáról, melyről korábbi blogunkban már tájékoztattunk.

Február 1-től hatályos minimálbért lehet alkalmazni olyan esetekben, amikor a jogszabály az év első napján hatályos minimálbérre vonatkozó hivatkozást tartalmaz és az a fizetési kötelezettséget csökkenti, így már az emelt minimálbérrel számolhatók az adókedvezmények. (például személyi kedvezmény, vagy szociális hozzájárulási adókedvezmény).  Amikor az emelt minimálbér miatt kötelezettség növekedne, úgy a kötelezettség alapjának számításánál még a 2020. évi (2021. január 1-én hatályos) minimálbért lehet alkalmazni.