Bérszámfejtési változások 2021-ben

Alábbiakban röviden összefoglaljuk a 2021. évi bérszámfejtést érintő változásokat.

MINIMÁLBÉR 2021

2021. január 1-től a jelenleg is érvényben lévő 2020. évi minimálbérrel kell továbbra is számolni, azonban a 2020. december 31-én megjelent Kormányrendelet szerint az MT-től eltérően a minimálbér és a garantált bérminimum felülvizsgálata tovább folytatódik idén.

SZEMÉLYI KEDVEZMÉNY 2021

Változás, hogy a személyi kedvezmény 2021-től az összevont adóalapot csökkentő tételként lesz érvényesíthető, mértéke a minimálbérhez igazodik, jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada lesz száz forintra kerekítve. A személyi kedvezmény a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye után, de az első házasok és a családi kedvezmény előtt érvényesíthető.

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉK 2021

A nem biztosított, egészségügyi szolgáltatásra más jogcímen sem jogosult munkavállalók tekintetében, illetve a biztosítási jogviszony szünetelésekor (pl. fizetés nélküli szabadság, igazolatlan távollét) fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke 2021. január 1-jétől havi 8000 forint, napi 270 forint.

SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS VÁLTOZÁSA 2021-BEN

2021. január 1-től a szakképzési hozzájárulásról szóló rendelkezések bekerültek a szakképzésről szóló törvénybe. A 2019. évi LXXX. törvény alapján januártól a szakképzési hozzájárulás alapja a szakképzési hozzájárulásra kötelezettet terhelő szociális hozzájárulási adó alapja. Mértéke továbbra is 1,5%. Így a jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján szakképzési hozzájárulás terheli például az egyes meghatározott juttatásokat, reprezentációt, üzleti ajándékot, az önkéntes pénztári célzott szolgáltatásként adott juttatást januártól, illetve a béren kívüli juttatásokat is.

További információkért kattintson ide!

SZÉCHENYI PIHENŐ KÁRTYA JUTTATÁSOK ADÓZÁSA 2021

2021. január 1. és 2021. június 30. között Átmeneti rendelkezés alapján (2020. évi LVIII. tv.) az Szja. törvénytől eltérően az alábbi értékhatárokig adott SZÉP Kártya juttatás béren kívüli juttatásként adózik:

  • szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlájára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint

Éves rekreációs keretösszeg 2021. június 30-ig 800 ezer forint az egyéb munkáltatók esetében, míg költségvetési szerveknél 400 ezer forint. A SZÉP kártya juttatásokkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a más munkáltató által adott juttatásokat 2021. július 1-től ismét figyelembe kell venni az éves keretek meghatározásánál, illetve minden munkáltató esetében egységesen a 450 ezer forint lesz a keret és az e feletti összegben adott juttatás egyes meghatározott juttatásnak minősül majd.

JÁRULÉKFIZETÉSI ALSÓ HATÁR 2021-BEN

Január 1-től visszamenőleges hatállyal bővül azon munkavállalói kör, akik után nem kell megfizetni a járulékkiegészítést, így visszamenőlegesen a CSED-en lévő munkavállalók után sem kell megfizetni a járulékkiegészítést. A korábban befizetett járulék önellenőrzéssel rendezhető.

A július 1-től hatályos Társadalombiztosítási törvény alapján, a jogszabályban meghatározott,  munkaviszonyban álló biztosítottak esetében meg kell fizetni legalább a minimálbér 30 százaléka után a járulékot, a járulékfizetési alsó határt 2020. szeptemberétől kezdődően kell alkalmazni. A járulékfizetési alsó határára vonatkozó rendelkezést nem kell alkalmazni, ha a munkavállaló CSED-ben, GYED-ben, gyermekek otthongondozási díjában, örökbefogadói díjban, gyermeknevelést segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesül, illetve a köznevelési intézményben, szakképző intézményben vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerben tanulókra.

CSECSEMŐGONDOZÁSI DÍJ 2021-BEN

A csecsemőgondozási díj összege az ellátás megállapításánál figyelembe vett naptári napi alap 100 százaléka (a korábbi 70% helyett), melyet július 1-jén fennálló jogosultságokra tekintettel kell alkalmazni.

ORVOSI IGAZOLÁSOK KIADÁSA 2021-BEN

Új orvosi igazolás került bevezetésre a keresőképtelen állományról 2021.01.01-jétől a korábbi, rózsaszín kezdő és folytatólagos keresőképteleséget igazoló nyomtatványok helyett.

A veszélyhelyzet fennállása alatti keresőképtelenség esetén nem kell átadnia az orvosnak az igazolást a beteg részére, hanem az az orvos elektronikus úton, e-mailen is továbbíthatja.

Reméljük hasznosnak találta összefoglalónkat. Amennyiben további információra van szüksége kérem forduljon bizalommal munkatársainkhoz.

Addig is ajánljuk figyelmébe további írásainkat bérszámfejtés, HR és munkaügyi témában.

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom