A BREXIT hatása az egészségbiztosítási ellátásokra

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépéséről és az ezzel összefüggő vámeljárási és gazdasági hatásokról már írtunk korábbi blogunkban. Azonban a Brexit az egészségbiztosítási ellátások szempontjából is fontos kérdéseket vet fel.

HOGYAN BÍRÁLJUK EL AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBÓL HAZATÉRŐ MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK PÉNZBELI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ELLÁTÁSÁT?

Az Államkincstár által közzétett tájékoztató sok gyakorlati kérdést tisztázott.

2021 előtti időszakra vonatkozó egészségbiztosítási ellátások esetén

Azon uniós polgárok esetében, akik 2020. december 31. előtt az Egyesült Királyság jogszabályainak hatálya alá tartoztak, továbbra is alkalmazni kell az időszakok összesítésére vonatkozó szabályt.

Tehát azon magyar állampolgároknak, akik 2021. évet megelőzően biztosítási jogviszonnyal rendelkeztek az Egyesült Királyságban, Magyarországra történő hazaköltözésük után a pénzbeli ellátás iránti kérelmük elbírálásakor a brit biztosítási idejét is figyelembe kell venni. A brit biztosítási időt E104 vagy S041 nyomtatvánnyal tudja igazolni a munkavállaló.

Az összeszámítási szabály mellett a betegségi ellátásokra is alkalmazni kell a fenti szabályt.

Tehát, ha valamely személy az Egyesült Királyságban vagy Magyarországon 2020. december 31-én már biztosított volt, de másik tagállamban lakik és keresőképtelenné válik, a másik tagállamban kiállított orvosi igazolások továbbra is felhasználhatók. A keresőképtelenségi igazolások eljuttathatók a biztosítás helye szerinti szociális intézménybe. Brit biztosított esetében Magyarországon kiállított keresőképtelen igazolást a lakóhely (tartózkodási hely) szerint illetékes kormányhivatal részére lehet leadni, amely gondoskodik az igazolás Egyesül Királyságba továbbításáról.

Gyermekgondozási díj és örökbefogadói díj esetében azon személyek, akik részére 2020. december 31-ét megelőzően az Egyesült Királyságban gyermekgondozási díj vagy örökbefogadói díj került megállapításra, továbbra is onnan jogosultak a családi ellátás teljes összegének folyósítására.

Biztosítási jogviszonyok 2021-től

2021. január 1. utáni brit biztosítási jogviszonyok figyelembevételére már eltérő a szabályozás az egyes ellátások tekintetében, ez az időszak már nem tartozik az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépési megállapodásának hatálya alá.

Az országok közti együttműködési megállapodások értelmében, amennyiben Magyarországon anyasági ellátást (vagy azzal egyenértékű apasági) vagy betegségi pénzbeli ellátást igénylő személy kizárólag 2021. évben állt biztosítási jogviszonyban az Egyesült Királyságban, a magyar biztosítási idejéhez hozzá kell számítani a brit biztosítási időt.

A családi ellátások, így a gyermekgondozási díj és örökbefogadói díj esetében a 2021. évben létesített brit biztosítási idő az elbírálás során nem számítható hozzá a magyar biztosítási időhöz.

Reméljük összefoglalásunk hasznosnak bizonyult. Ha további segítségre van szüksége, keresse bizalommal a Munkaügyi és bérszámfejtési tanácsadóinkat!

Olvasson tovább munkaügy, bérszámfejtési és HR adminisztrációs témában a blogunkon!

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom