60 napos szabály – mikor kell alkalmaznunk? – Időszakos elszámolású ügyletek számlázása I.

HOGYAN KELL MEGHATÁROZNI AZ ÁFA TELJESÍTÉST IDŐSZAKOS ELSZÁMOLÁS ESETÉN?

Időszakos elszámolású ügyleteknél sokszor gondot okoz a teljesítés napjának helyes meghatározása, ebben szeretnénk egy kis útmutatót adni.

Ez időszakos elszámolású ügyleteket az Általános forgalmi adóról szóló törvény (Áfa tv.) 58.§-a szabályozza, előszőr nézzük át mely esetben beszélhetünk időszakos elszámolásról:

  • Ha a felek nem látják előre mennyi forgalmat fognak várhatóan egymásközt bonyolítani, ezért abban egyeznek meg, hogy az időszak végén összesítik a forgalmat.
  • Ha az egyik fél által folyamatosan teljesített szolgáltatás ellenértékét részletekben térítik meg
  • Ha felek egy előre meghatározott összegben állapodnak meg az adott időszak alatt teljesített ügyletek viszonzásaként

Az elszámolási időszak meghatározásában közösen dönthetnek a felek figyelembe véve a következő szabályokat:

  • Belföldi ügyletek esetén az elszámolási időszak adójogi szempontból nem lehet hosszabb 12 hónapnál. Ha mégis meghaladja a felek által meghatározott időszak az éves periódust, akkor időarányos részteljesítésként teljesítés történik a tizenkettedik hónap utolsó napján .
  • Közösségen belüli beszerzés esetében, ha az időszak meghaladja az egy hónapot, akkor a hónap utolsó napja lesz a teljesítés napja.
  • Külfölditől igénybe vett szolgáltatás esetén, ha a felek elszámolása túlnyúlik egy naptári éven, akkor ilyen esetben nem a 12. hónap utolsó napja, hanem a naptári év utolsó napja  eredményez részteljesítést.

Az időszakos elszámolású ügyleteknél főszabály, hogy a teljesítés időpontja az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja, amennyiben a fizetési határidő megegyezik az időszak utolsó napjával. Tehát egy gyakorlati példán keresztül bemutatva: ha a május havi díjat május folyamán számlázzuk ki, akkor a számlán a teljesítés időpontja és a fizetési határidő is május 31. lesz.

AZ ÁFA TÖRVÉNY FŐSZABÁLYTÓL ELTÉRŐ ESETEI

A főszabálytól eltérő eset, amikor a számla kelte és a fizetési határidő is megelőzi az elszámolási időszak utolsó napját. Ebben az esetben a számla kelte lesz a teljesítés időpontja. Például, ha a májusi havi díj április 25-én kiállított számla alapján május 10-én esedékes, a teljesítés időpontja április 25 lesz.

Szintén a főszabálytól eltérő eset, amikor a fizetési határidő átlépi a teljesítési időszakot. Ebben az esetben a teljesítés napja fizetési esedékesség lesz, de legfeljebb az időszak utolsó napját követő 60. nap. Tehát, ha például a májusi havi díj június 10-ig esedékes, akkor a teljesítési napja június 10. lesz, de ha hosszabb fizetési időben állapodnak meg a felek, vagy később kerül kiállításra a számla és az esedékesség szeptember 8-a lesz, a 60 napos szabályt kell alkalmaznunk és az áfa fizetési kötelezettség július 30-án keletkezik, ezt kell tekintenünk a teljesítés időpontjának.

Tehát a 60 napos szabályt akkor kell alkalmaznunk, amikor időszakos elszámolású ügyletnél a felek egy hosszabb fizetési periódusban állapodnak meg, ilyenkor nem az esedékesség napja lesz az áfa teljesítési napja, hanem az időszak utolsó napját követő 60. nap. 

És, hogy hogyan tudjuk helyesen javítani az időszakos elszámolással kiállított számlákat? Az időszakos elszámolású ügyletekkel kapcsolatos számlakorrekciók lehetséges eseteiről olvasson tovább itt.

Ha pedig úgy érzi, segítségre van szüksége a könyvelési feladatok, számviteli tanácsadás, adózás területén, keresse a BPiON tanácsadói csapatát bizalommal!

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom