5 fontos tudnivaló ingatlannal rendelkező társaság értékesítése esetén

1. Az illetékfizetési kötelezettség helyrajzi számonként számítódik, azaz elképzelhető, hogy a teljes forgalmi érték 4%-os illetékmérték alá esik. Az illetékfizetési kötelezettség megállapítása érdekében minden esetben kérjük be a hatályos tulajdoni lapokat!

2. Amennyiben elfelejtettük bejelenteni az illetékfizetési kötelezettség keletkezését indukáló tranzakciót, sajnos a fizetési kötelezettség elévülése attól a pillanattól kezdődik, hogy pótoltuk a bejelentési kötelezettséget, vagy az adóhatóság vette észre a mulasztásunkat.

3. Illetékfizetési kötelezettségnél a teljes eszközérték korrigálandó pénzeszközök, pénzkövetelések, aktív időbeli elhatárolások és kölcsönök értékével, ennek megfelelően több tranzakció eshet a törvény hatálya alá, mint a társasági adótörvény esetében.

4. Az illetéktörvény 75%-os vagyon birtoklási határértéket szab a vevő oldalán az illetékfizetési kötelezettség keletkezéséhez.

5. A társasági adótörvény (TAO) esetében nem csak az eszközt birtokló társaság számait kell vizsgálni, hanem a cégcsoportra is ki kell terjeszteni a számítást!

Hasznosnak találta cikkünket? Olvasson tovább!

Ingatlannal rendelkező cégértékesítés adózása – VIGYÁZAT, illetéket és társasági adót is fizethet utána!

Pénzügyi reporting az ingatlankezelésben – Hogyan érdemes?

Könyvelés és adózás – minden, ami érdekes. 

Kapcsolat:

Tamás Kovács
MD Hungary,
Partner


Kapcsolódó tartalom